reklama

WAŻNE! Bakterie salmonelii w Biedronce. Nie kupujcie jaj w opakowaniu "Jaja świeże L Moja Kurka"

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

WAŻNE! Bakterie salmonelii w Biedronce. Nie kupujcie jaj w opakowaniu "Jaja świeże L Moja Kurka" - Zdjęcie główne

Na skorupkach i w treści jaj oferowanych w Biedronce wykryto salmonellę | foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościGIS zaleca konsumentom - klientom marketów sieci Biedronka, by nie spożywali partii jaj z produktu "Jaja świeże L Moja Kurka", szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Bakterie salmonelli wykryto zarówno na powierzchni skorupek, jak i w treści jaj. Pochodzą one z gospodarstwa w gm. Stęszew, w Wielkopolsce.
reklama

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne, dotyczące żywności. Komunikat z 9 września dotyczy jaj, które oferują markety sieci Biedronka. Nie kupujcie jaj w opakowaniu "Jaja świeże L Moja Kurka"

Jednocześnie Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje: na skorupkach jaj z produktu "Jaja świeże L Moja Kurka" oferowanego w sieci Biedronka wykryto salmonellę. Spożycie takich jaj, szczególnie na surowo, jest groźne dla zdrowia.

 Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Bakterie wykryto zarówno na powierzchni skorupek, jak i w treści jaj.

 

reklama

UWAGA!!! Sprawdźcie u siebie w domu!
Kod na skorupkach jaj to 3PL30211306. Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE. Jaja wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

 

GIS przypomina, że bakterie salmonelli obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie „w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami”.  A spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może doprowadzić do zakażenia człowieka i w efekcie do zachorowania na salmonellozę.

reklama

 Bakterie wykryto na produkcie "Jaja świeże L Moja Kurka", z terminem przydatności do "17.09.2021". Numer partii: "17/09/2021 PSK 98", kod na skorupkach jaj: "3PL30211306".

 

- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - czytamy w ostrzeżeniu GIS.

 

Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, a jajka wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka. Po otrzymaniu informacji o niezgodności gospodarstwo rolne rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu, producent o zagrożeniu poinformował też odbiorców. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży. W ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej w zakładzie dotychczas nie stwierdzono niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

reklama

 

Producenta jaj nadzoruje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu. W ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzi kwestionowany produkt.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama