Wyprzedzasz radiowóz? Policja wyjaśnia, kiedy dostaniesz mandat

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Wyprzedzasz radiowóz? Policja wyjaśnia, kiedy dostaniesz mandat - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościJedziesz za wolno poruszającym się radiowozem. Obok jest wolny pas, więc kusi cię, by go wyprzedzić. Czy możesz zrobić to zgodnie z przepisami? Nie zawsze jest to takie oczywiste - decydują szczegóły, o których łatwo zapomnieć.
reklama

Czy można wyprzedzić radiowóz? To pytanie zadaje sobie wielu kierowców. Zwłaszcza, kiedy jedzie wolno.        

Czy można wyprzedzić radiowóz?

Odpowiedź zależy przede wszystkim od tego, czy radiowóz jest w danym momencie pojazdem uprzywilejowanym oraz gdzie odbywa się manewr. Prawo o ruchu drogowym wprost zabrania wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego w obszarze zabudowanym - stanowi o tym art. 24 ust. 11 ustawy.

- Przepisy są w tej kwestii jednoznaczne i nie pozostawiają miejsca na interpretacje. Dlatego też na obszarze zabudowanym kierującemu pojazdem nie wolno wyprzedzać pojazdu uprzywilejowanego (np. karetki pogotowia, radiowozu policji czy wozu strażackiego) wysyłającego sygnały świetlne i dźwiękowe, jadącego z włączonymi światłami mijania lub drogowymi - mówi asp. szt. Aleksandra Laskowska z Wydziału Prasowo-Informacyjnego Biura Komunikacji Społecznej Komendy Głównej Policji.  

reklama

Zakaz nie dotyczy więc wyłącznie radiowozów. W opisanych warunkach obejmuje również inne pojazdy uprzywilejowane, w tym karetki pogotowia ratunkowego i wozy strażackie.

Dwa pasy nie zmieniają zakazu

Kierowca może mieć obok wolny pas, dobrą widoczność i poruszać się z dozwoloną prędkością. Nie oznacza to jednak, że wolno mu wyprzedzić jadący wolniej pojazd uprzywilejowany w terenie zabudowanym.

 - To oznacza, że na obszarze zabudowanym, niezależnie od liczby pasów ruchu, konfiguracji drogi czy prędkości, z jaką porusza się pojazd uprzywilejowany, wyprzedzanie jest całkowicie zabronione - zaznacza asp. szt. Aleksandra Laskowska 

Wolny sąsiedni pas nie stanowi zatem wyjątku od tego zakazu. Decydujące jest to, że manewr dotyczy pojazdu uprzywilejowanego i odbywa się w obszarze zabudowanym.

reklama

Sam „kogut” nie wystarczy

Warto zaznaczyć, że nie każdy radiowóz jest automatycznie pojazdem uprzywilejowanym. W przywołanej przez policjantkę definicji z art. 2 pkt 38 Prawa o ruchu drogowym wskazano pojazd:

„wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi”.

W przypadku jadącego radiowozu samo włączenie niebieskich świateł błyskowych nie wystarcza więc do spełnienia tej definicji. Nie oznacza to jednak automatycznej zgody na wyprzedzanie. Nadal trzeba przestrzegać pozostałych przepisów, znaków i ograniczeń. Definicja obejmuje również pojazdy jadące w kolumnie, na której początku i końcu znajdują się pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo czerwone światło błyskowe.

reklama

Mandat i 10 punktów karnych

Za złamanie zakazu trzeba liczyć się zarówno z karą finansową, jak i punktami karnymi. 

- Naruszenie zakazu wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym wiąże się z grzywną w drodze mandatu karnego w wysokości 1000 zł - wyjaśnia policjantka.  

Policjantka wskazuje również na 10 punktów karnych. Jeżeli kierowca ponownie popełni to samo wykroczenie w ciągu dwóch lat od ostatniego prawomocnego ukarania, mandat wzrasta do 2000 zł.

Poza obszarem zabudowanym inaczej

Zakazu obowiązującego w obszarze zabudowanym nie należy automatycznie przenosić na wszystkie drogi. 

- Jednocześnie informuję, że przepisy nie wprowadzają ogólnego zakazu wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego poza obszarem zabudowanym, jednak manewr ten wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Nie jest to jednak przyzwolenie na wyprzedzanie w dowolnych warunkach. Przed manewrem kierowca musi upewnić się między innymi, że ma odpowiednią widoczność i dostatecznie dużo miejsca, aby nie utrudnić nikomu ruchu - wyjaśnia funkcjonariuszka.

Kiedy radiowóz może więcej?

Możliwość niestosowania się przez kierującego pojazdem uprzywilejowanym do określonych przepisów nie jest bezwarunkowa. Wskazano przede wszystkim obowiązek zachowania szczególnej ostrożności oraz wykonywanie zadań przewidzianych w ustawie. Chodzi między innymi o udział w akcji związanej z ratowaniem życia, zdrowia lub mienia, zapewnianiem bezpieczeństwa albo porządku publicznego, a także o przejazd kolumny pojazdów uprzywilejowanych i określone zadania ochronne. Nie należy zatem przedstawiać tych uprawnień jako dowolności w przekraczaniu prędkości czy przejeżdżaniu na czerwonym świetle.

SONDA

Jak zachowujesz się za jadącym wolno w terenie zabudowanym radiowozem bez włączonych sygnałów?

Zagłosowało 0 osób
Zagłosuj
Głosy można oddawać od 07.11.2026 od godz 11:52
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
logo