Z jakich więc potraw słyniemy w całym kraju?
Z czego słynie kuchnia wielkopolska?
Naszą dzisiejszą podróż po kulinarnej mapie Wielkopolski rozpoczniemy od ziemniaków. Wspomniane warzywo znane jest tutaj lepiej jako pyry, tudzież bulwy czy kartofle. Nie bez powodu stolicę Wielkopolski - Poznań - nazywa się Pyrlandią, a tutejszych mieszkańców Pyrami.Idąc dalej tym tropem, do regionalnych dań zaliczyć można również pyry z gzikiem. Jest to nic innego jak ugotowane kartofle (w mundurkach lub bez) podane z odpowiednio przyprawionym, białym twarogiem.
Chyba każdy już wie o tym, że jako Wielkopolanie słyniemy z ziemniaczanych potraw. W swojej regionalnej kuchni mamy również szagówki, czyli kluski, które przypominają ziemniaczane kopytka. Dla nas jednak szagówki i kopytka to dwa zupełnie inne dania. Dzieje się tak, ponieważ nasze regionalne, ziemniaczane kluski przygotowujemy, krojąc je na szagę (po skosie).
Skoro przy kluskach z pyr jesteśmy, nadszedł czas na wielkopolskie szare kluchy. Jest to danie rdzennych Poznaniaków i Wielkopolan, które najczęściej jest podawane ze skwarkami boczku oraz ugotowaną kiszoną kapustą.
Kolejnym daniem z ziemniaków, które uwielbiają mieszkańcy Wielkopolski są plyndze ze śmietaną lub cukrem. Chociaż nazwa ta może brzmieć dla Was bardzo dziwnie, mowa tutaj o zwyczajnych plackach ziemniaczanych, tudzież racuchach. Plyndze to nazwa pochodząca z poznańskiej gwary.
Nie można również zapomnieć o daniu zwanym ślepymi rybami z myrdyrdą. Zastanawiacie się pewnie, dlaczego wspominamy o daniu rybnym w rozdziale dedykowanym ziemniakom? Otóż wspomniane danie ryby zawiera tylko w nazwie. Jest to nic innego jak zupa ziemniaczana, gotowana na bazie świeżej włoszczyzny z oczywistą, ogromną ilością pokrojonych pyr.
Znacie jeszcze jakieś regionalne potrawy z pyr, o których my nie wspomnieliśmy? Dajcie o nich znać w komentarzu.
Najpopularniejsze regionalne zupy kuchni wielkopolskiej
Wielkopolanie w swojej kuchni mają również smaczne, tradycyjne zupy. Wśród trzech najpopularniejszych wyróżniamy:
- Czerninę, zwaną inaczej czarną polewką (nazwa użyta w „Panu Tadeuszu”) lub zupą czekoladową. W dawnej Polsce podanie jej było uznawane za znak odmowy mężczyźnie starającemu się o rękę ukochanej. Podawana jest z makaronem na bazie podróbek z kaczki lub gęsi, zawiesiny z mąki i świeżej krwi utrwalonej octem. Skusilibyście się?
- Białe kwaśne (poznański barszcz biały), czyli słodko-kwaśna zupa podawana z uwielbianymi, wspomnianymi wcześniej pokrojonymi pyrami.
- Poznańska polewka (zupa mleczna), czyli danie oparte na zagotowanej maślance, do której wrzucany roztrzepaną mąkę ze śmietaną. W efekcie otrzymujemy pyszną białą zupę ze smacznymi kluseczkami w środku.
Desery i słodkości kuchni wielkopolskiej
W Wielkopolsce nie brakuje również pysznych słodkości i deserów. Należą do nich między innymi pochodzące z Poznania rogale świętomarcińskie, które są nieodłącznym elementem celebracji Narodowego Święta Niepodległości, przypadającego 11 listopada.Kolejnym przysmakiem, uwielbianym szczególnie przez dzieci są andruty - lekko słodkie cienkie wafle. Czy wiedzieliście o tym, że pochodzą one z Kalisza?
Na naszej liście nie mogło zabraknąć szneki z glancem, czyli niczego innego - jak drożdżówki z lukrem, którą Wielkopolanie jadają nie tylko jako deser, ale często także na śniadanie.
Faworki (chruściki), choć ponoć nie pochodzą typowo z Wielkopolski, to ich nazwa już tak. Wywodzi się ona z poznańskiej piekarni z ponadstuletnią tradycją o nazwie „Fawor”.
Jakie potrawy i słodkości dopisalibyście do naszej listy? Dajcie znać w komentarzu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Przepis na smakowite tradycyjne rolady wołowe
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.