Dziś chcemy Wam zaproponować kolejny przepis w ramach naszego cyklu "Ona gotuje". Rolady wołowe zwane również zrazami to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych kuchni polskiej. Ta potrawa wywodząca się z regionalnej kuchni śląskiej, to w wielu domach stały punkt "obiadowego menu".
Jak zrobić rolady wołowe?
Klasyczne śląskie rolady powstają z wołowiny najlepiej sprawdzi się tu udziec i łopatka. Wołowinę śmiało możemy zastąpić wieprzowiną wtedy warto zdecydować się na schab lub szynkę. Kolejnym gatunkiem mięsa, z którego możemy przygotwać rolady to delikatna cielęcina.
Prosty przepis na rolady wołowe. Jak zrobić farsz?
Najcześciej rolady faszerujemy boczkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą, kiełbasą i smarujemy musztardą. Jednak ten klasyczny zestaw możemy zastąpić faszerując mięso np. czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową czy przesmażoną na maśle posiekaną cebulką, pieczarkami i starty razowym chlebem. Amatorzy połączeń smaków słodkich z wytrawnymi mogą użyć do farszu suszonych owoców np. moreli lub śliwek.
Poznaj również inne przepisy:
Z czym podawać rolady?
W tradycyjnej kuchni śląskiej rolada podawana jest z kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą. Dodatki te możemy zastąpić gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami, ryżem, kaszami, a czerwoną kapustę z sukcesem zastąpimy np. zasmażaną kiszoną kapustą lub buraczkami.
Przepis krok po kroku na rolady wołowe znajdziesz w galerii zdjęć.
Czekamy na Twój sprawdzony przepis do naszej Książki kucharskiej "Ona gotuje". Przysyłaj ze zdjęciami na adres redakcja@magazynona.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.