Międzynarodowe Targi Poznańskie będą gościć kolejną edycję Targów Smaki Regionów, które odbędą się w dniach 29 września - 1 października. To wydarzenie, które gromadzi pasjonatów kulinariów, miłośników smaków z różnych zakątków Polski, oraz tych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o tradycyjnych recepturach i sposobach ograniczenia marnotrawstwa żywności
Bogactwo smaków z całej Polski
Ponad kilkuset wystawców z całego kraju zaprezentuje swoje produkty, które powstają z wykorzystaniem najwyższej jakości składników i tradycyjnych receptur. Wielkopolska będzie reprezentowana przez 30 lokalnych producentów i przetwórców żywności, a także restauratorów. To okazja, by poznać różnorodność smaków, jakie oferuje polska kuchnia.
Najsmaczniejsze targi w Polsce ponownie odbędą się w Poznaniu. Już w najbliższyweekend od 29 września do 1 października Poznań stanie się stolicą tradycyjnej kuchni iniepotrwożonej zdrowej żywności. Po raz kolejny producenci, przetwórcy oraz rolnicy z całejPolski zaprezentują bogactwo smaków, zapachów, które trafią w gust każdegoodwiedzającego Targi Smaki Regionów. – mówi Wicemarszałek WojewództwaWielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Na targach w Poznaniu pojawi się gość specjalny
Jednym z głównych punktów programu Targów Smaki Regionów będzie pokaz kulinarny, który poprowadzi znany kucharz Laurentiu Zediu, bardziej znany jako Chef Lorek. Chef Lorek zdobył popularność jako uczestnik VII edycji programu kulinarnego MasterChef, gdzie zajął 2. miejsce. Podczas Targów Smaki Regionów zaprezentuje on swoje kulinarne umiejętności i podzieli się cenną wiedzą z uczniami szkół o profilu gastronomicznym z różnych miast Wielkopolski:
- Piły,
- Rawicza,
- Brzostowa,
- Krotoszyna,
- Ostrzeszowa,
- Kępna,
- Kalisza,
- Liskowa,
- Wrześni,
- Nietążkowa,
- Poznania.
Uczniowie szkół gastronomicznych z kilkunastu Wielkopolskich miejscowości wezmą udział wwarsztatach poświęconych ograniczeniu marnowania żywności. Gość specjalny wydarzenia Chef Lorek zaprezentuje oryginale pomysły wykorzystania wielu produktów ratując je odzmarnowania.
Edukacja przyszłych pokoleń kucharzy to ważny krok by wypracować właściwenawyki konsumenckie w ramach Samorządowego „Programu ograniczania marnotrawstwa istrat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. – dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski
Bitwa Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych
Podczas imprezy odbędzie się także konkurs "Bitwa Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych," który promuje ograniczenie marnowania jedzenia. Udział w rywalizacji wezmą Wielkopolski Bank Żywności z Poznania, Bank Żywności w Koninie oraz Bank Żywności w Pile. Pokazy kulinarne oraz działania banków żywności to efekt realizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego "Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025."Podczas trwania targów, najlepsze zaprezentowane produkty zostaną nagrodzone Medalem Targów Smaki Regionów. Dodatkowo, odbędzie się finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów," organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.