W ostatnich miesiącach masło stało się jednym z najdroższych produktów spożywczych. Według ekspertów, sytuacja wynika głównie z globalnych problemów, takich jak spadek produkcji mleka w wielu krajach oraz rosnące koszty energii, transportu i pracy.
Masło drożeje w zastraszającym tempie. Co stoi za wzrostem cen?
Ceny tego popularnego produktu spożywczego w 2024 roku wzrosły o ponad 30 proc. Jak podaje portal Pan Paragon, na początku stycznia kostka masła kosztowała średnio 6,99 zł, natomiast w grudniu cena sięgnęła już 9,11 zł. W niektórych sklepach trzeba za nią zapłacić nawet ponad 10 zł, co sprawia, że masło stało się niemal "towarem luksusowym".Eksperci podkreślają, że wzrost cen przyspieszył jesienią, a na sytuację wpływ miała także zmiana priorytetów producentów. Wielu z nich skupiło się na bardziej opłacalnych produktach, takich jak sery czy mleko w proszku.
Przetarg na masło z rezerw państwowych ma ustabilizować rynek
W odpowiedzi na dynamiczny wzrost cen, Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych zapowiedziała podjęcie działań interwencyjnych - a mianowiecie, sprzedaży dużej ilości masła z rezerw żywnościowych, które mają zapewnić ciągłość dostaw kluczowych produktów.
Przetarg dotyczy sprzedaży mrożonego masła w blokach 25 kg. W sumie Agencja chce sprzedać ok. 1000 ton tego produktu. Minimalna cena sprzedaży masła wynosi 28,38 zł/kg (bez VAT) - informuje Kancelaria Prezesa Rady Ministrów.
Oferty w przetargu zostaną otwarte 19 grudnia. Rząd liczy, że interwencja pomoże ustabilizować ceny i odciążyć konsumentów.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Tak wygląda nowa moneta o nominale 5 zł. Na rewersie nie ma cyfry
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.