reklama

Butikowy hotel w parku w Jarocinie już otwarty. Kiedy restauracja? [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Butikowy hotel w parku w Jarocinie już otwarty. Kiedy restauracja? [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
11
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościButikowy hotelik już działa, restauracja czeka na otwarcie. Mowa o stylowym kompleksie kawiarniano-restauracyjnym w Parku Radolińskich w Jarocinie. Co będzie oferował?
reklama

Miejski park i pałac Radolińskich w Jarocinie w ciągu ostatnich kilku lat przeszły gruntowną metamorfozę. Jednym z elementów jest kompleks hotelowo-restauracyjny, budowany na bazie dawnego domu ogrodnika.   

reklama

Butikowy hotelik zaprojektowano w miejscu dawnego domu ogrodnika w Parku Radolińskich w Jarocinie

Stylowy kompleks powstaje między ulicą Kasztanową a pałacem Radolińskich - w miejscu starych zabudowań gospodarczych i dawnego domu ogrodnika. 

Inwestorem jest Radosław Banszyński, właściciel firmy Birex, który w 2016 roku wygrał, ogłoszony przez gminę, przetarg na 30-letnią dzierżawę tej nieruchomości. 

Jak się okazało zabytkowe budynki gospodarcze były w bardzo złym stanie i trudno byłoby je zaadaptować na cokolwiek. W związku z tym, wojewódzki konserwator zabytków zgodził się na wyburzenie zniszczonych zabudowań i przystał na nowy projekt zagospodarowania terenu, który przedstawił dzierżawca.
 
Plan uwzględniał odtworzenie najstarszego budynku z 1910 roku - tak zwanego domu ogrodnika położonego przy bramie wjazdowej do parku, gdzie powstaje hotelik butikowy (hotel wysokiego standardu, lokalizowany zazwyczaj w centrach miast w historycznych budynkach, w którym stawia się na kameralność - przyp. red.).

reklama

Realizacja nowego kompleksu przewidywała także adaptację i przebudowę istniejącego budynku, który stanie się restauracją z dobudowaną salą w formie oranżerii. Będzie to także przestrzeń do realizacji przedsięwzięć kulturalnych.

Kompleks hotelowo-restauracyjny w jarocińskim parku pod nadzorem konserwatora zabytków 

Dzierżawca terenu w parku przyznaje, że budowa obiektu przedłużyła się, głównie dlatego, że obiekt jest pod nadzorem konserwatora zabytków i inwestor musi spełniać wszystkie postawione przez niego wymagania. 

"Nie obyło się bez problemów związanych z budową i przeróbkami w zabytkowych budynkach. Musieliśmy spełnić wszystkie wymogi, żeby uzyskać odbiór obiektu od konserwatora" - wyjaśnia Agnieszka Banaszyńska, menager kompleksu hotelowo-restauracyjnego

reklama

Prace są przy budowie i adaptacji obiektów w jarocińskim parku są na ukończeniu - zobacz galerię ZDJĘĆ pod artykułem ↓

Jak informuje Agnieszka Banaszyńska, sprzęt gastronomiczny już dotarł, został zamontowany i uruchomiony. 

"Czekamy teraz na dokończenie prac wykończeniowych i potrzebne odbiory związane z budową. Na sierpnia planowane są zgłoszenia do sanepidu i pozostałych instytucji" - zapowiada przedstawicielka inwestora. 

Hotelik "Dom Ogrodnika Boutique" już działa

Otwarcie restauracji ma nastąpić do końca września. Jest jednak uzależnione od finalizacji prac wykończeniowych oraz odbiorów. 

"Praca na budowie postępuje w bardzo dobrym tempie i miejmy nadzieje, że wszystkie ekipy budowlane wykonają powierzone im zadania" - mówi Agnieszka Banaszyńska.   

Część kompleksu już od jakiegoś czasu działa. To stylowy hotelik „Dom Ogrodnika Boutique” - przy bramie parku, z trzema apartamentami. 

"Można już dokonywać rezerwacji na Booking. Jesteśmy bardzo zaskoczeni dużym zainteresowaniem i ilością rezerwacji” - przyznaje menager kompleksu hotelowo-restauracyjnego. 

Trwa nabór pracowników do hotelu i restauracji w parku w Jarocinie

Rozpoczął się już nabór pracowników do nowego kompleksu hotelowo-restauracyjnego w Jarocinie. Na początek planuje się zatrudnić około 20 osób i - w ramach potrzeb - zwiększać  zatrudnienie. Menager z firmy Birex przyznaje, że "wszystko zależy od ilości zamówień i realizacji imprez w restauracji". 

Na portalu ogłoszeniowym i w mediach społecznościowych są już informacje o naborze do pracy jako: kucharz, pomoc kuchenna, kelnerka/kelner i osoby sprzątające.

Agnieszka Banaszyńska - póki co - nie chce zdradzać, co dokładnie będzie oferował nowy kompleks hotelowo-restauracyjny

"Chcielibyśmy, aby dla wszystkich jarociniaków była to niespodzianka, tak aby przyszli zobaczyć, co ciekawego można zaoferować w stylowym obiekcie hotelowo-restauracyjnym" - stwierdza.

I dodaje:

"Jako menager kompleksu hotelowo-restauracyjnego postaram się spełnić każde oczekiwanie klienta. Będziemy elastyczni, tak żeby każdy, kto będzie gościł u nas, wyszedł zadowolony i ponownie wrócił" - zapowiada Agnieszka Banaszyńska.

Jej zdaniem, niewątpliwym atutem działalności restauracyjnej firmy są szefowie kuchni - bracia bliźniacy: Teodor i Emanuel Banaszyńscy. 

"Obaj od 30 lat pracują z wielką pasją i zaangażowaniem. Szefem kuchni w parku będzie Emanuel Banaszyński, który zdobywał doświadczenie w wielu restauracjach hotelowych w kraju i za granicą. Kuchnia będzie na pewno niespodzianką dla oczu i podniebienia. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie" - zapewnia menager kompleksu w jarocińskim parku. 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Artykuł pochodzi z portalu jarocinska.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama