Konkurs, którego - jak podkreślił wicemarszałek województwa Krzysztof Grabowski - inspiratorką jest Maria Wiśniewska, przewodnicząca KGW Chrzan, przyciąga z roku na rok coraz więcej uczestników. W tym roku 109 Kół Gospodyń Wiejskich rywalizowało w dwóch konkurencjach: tarciu chrzanu na czas i konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z chrzanem. To już trzecia edycja wydarzenia.
Jesteśmy dumni, że znaleźliśmy się w tej grupie - bo to dla nas nie tylko zabawa, ale też sposób na pielęgnowanie tradycji, integrowanie się i pokazanie, że na wsi też się dzieje! - podkreśla Koło Gospodyń Wiejskich „Świątniczanki” w Świątnikach (gmina Mosina).
Tarcie chrzanu w Chrzanie. Łzy i zranione palce
W konkurencji tarcia chrzanu dwuosobowe drużyny musiały przez trzy minuty ścierać korzeń chrzanu. Wygrywał ten, kto starł go najwięcej.Zanim jednak reprezentacje KGW przystąpiły do rywalizacji, jako pierwsi sprawdzili się - poza konkursem - wicemarszaek Krzysztof Grabowski, burmistrz Żerkowa Michał Surma, sołtyska Chrzana Ewa Kubacka i ksiądz Marcin Nowicki, diecezjalny duszpasterz rolników, sołtysów i środowisk wiejskich.
W trakcie konkursowego tarcia popłynęły łzy, a i nie obyło się bez drobnych urazów (pięć osób skorzystało z pomocy medycznej). Uczestnicy musieli zmierzyć się z dodatkowym wyzwaniem - "grubymi" oczkami tarek, co spowodowało, że niektórym drużynom zabrakło chrzanu zanim skończył się czas. Każde koło musiało bowiem samodzielnie zadbać o jego dostarczenie. Warunki pogodowe również nie ułatwiały zadania - było zimno i wiał silny wiatr. Jednak atmosfera rywalizacji i doping publiczności skutecznie rozgrzewały uczestników.
Konkurs na najlepszą potrawę z chrzanem
W Chrzanie pachniało nie tylko świeżo utartym chrzanem. Po sali widowiskowej niosły się cudowne aromaty zgłoszonych do konkursu potraw. Na stołach pierwszorzędnie prezentowały się m.in. polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, policzki wołowe w sosie porowo-chrzanowym, ptysie nadziane chrzanem oraz pierogi z białą kiełbasą i sosem chrzanowym. Jury oceniało przede wszystkim smak, ale nie bez znaczenia była także estetyka potraw.W trakcie wydarzenia nie zabrakło muzycznego akcentu. Uczestników i publiczność rozgrzewała kapela „Z kopyta” z Kazimierza Biskupiego.
Na zakończenie imprezy wręczono nagrody i podziękowania. Za pierwsze trzy miejsca w obu kategoriach przyznano nagrody w wysokości: 1.500, 1.300 i 1.000 zł. Ponadto, po 20 KGW wyróżnionych w obu konkursach otrzymało czeki na kwotę 500 zł
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.