Od początku wakacji inspektorzy sanepidu w Wielkopolsce intensywnie kontrolują obiekty gastronomiczne, szczególnie te w miejscowościach turystycznych i przy głównych trasach wakacyjnych.
Prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku - informuje Wiesława Kostuj, rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu.Kontrole odbywają się głównie w weekendy, skupiając się na lokalach gastronomicznych i sprawdzaniu zgodności z normami sanitarnymi.
Wystawiono mandaty na ponad 19 tys. zł. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
W okresie od końca czerwca do końca lipca przeprowadzono 570 kontroli, które doprowadziły do nałożenia 72 mandatów na łączną kwotę 19 250 zł.
Wszczęto 129 postępowań administracyjnych, w tym 20 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 109 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości - podaję rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu
Wykryto liczne uchybienia, głównie braki w czystości, zły stan techniczny pomieszczeń oraz niewłaściwe przechowywanie żywności. Często brakowało też wymaganej dokumentacji i aktualnych badań personelu. Niektóre lokale nie segregowały produktów spożywczych, brakowało dokumentów pochodzenia składników, a w części obiektów brakowało ciepłej wody. W skrajnych przypadkach działalność prowadzono bez zezwoleń lub niezgodnie z ich zakresem.
PRZECZYTAJ TAKŻE: W Poznaniu wybudowano największy magazyn City Logistics w Polsce!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.