reklama

Kontrole sanitarne w wielkopolskiej gastronomii. Wystawiono mandaty na ponad 19 tys. zł

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

Kontrole sanitarne w wielkopolskiej gastronomii. Wystawiono mandaty na ponad 19 tys. zł - Zdjęcie główne

Kontrole sanitarne w wielkopolskiej gastronomii. Wystawiono mandaty na ponad 19 tys. zł | foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościOd 22 czerwca inspektorzy sanepidu z Wielkopolski przeprowadzili 570 kontroli w obiektach gastronomicznych, szczególnie w miejscowościach wypoczynkowych. Zidentyfikowano wiele uchybień i nałożone kary, które przekroczyły 19 tys. zł.
reklama

Od początku wakacji inspektorzy sanepidu w Wielkopolsce intensywnie kontrolują obiekty gastronomiczne, szczególnie te w miejscowościach turystycznych i przy głównych trasach wakacyjnych.

Prowadzenie tego typu kontroli jest potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności oraz jej zakup w obiektach spełniających obowiązujące wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku - informuje Wiesława Kostuj, rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu.
Kontrole odbywają się głównie w weekendy, skupiając się na lokalach gastronomicznych i sprawdzaniu zgodności z normami sanitarnymi.

Wystawiono mandaty na ponad 19 tys. zł. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

W okresie od końca czerwca do końca lipca przeprowadzono 570 kontroli, które doprowadziły do nałożenia 72 mandatów na łączną kwotę 19 250 zł. 

reklama

Wszczęto 129 postępowań administracyjnych, w tym 20 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 109 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości - podaję rzecznik prasowy WSSE w Poznaniu

Wykryto liczne uchybienia, głównie braki w czystości, zły stan techniczny pomieszczeń oraz niewłaściwe przechowywanie żywności. Często brakowało też wymaganej dokumentacji i aktualnych badań personelu. Niektóre lokale nie segregowały produktów spożywczych, brakowało dokumentów pochodzenia składników, a w części obiektów brakowało ciepłej wody. W skrajnych przypadkach działalność prowadzono bez zezwoleń lub niezgodnie z ich zakresem.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama