Ostatki to czas radości i zabawy, który wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich. Wtedy to ludzie świętowali pożegnanie zimy i nadejście wiosny. Zwyczaj ten z czasem został włączony do tradycji chrześcijańskiej i połączony z karnawałem. Współcześnie, ostatki to okres bali maskowych, zabaw tanecznych i innych imprez. To również doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi, wspólnego biesiadowania i celebrowania życia. Najbardziej huczne obchody mają miejsce w ostatnim tygodniu karnawału, który rozpoczyna Tłusty Czwartek.
Karnawał - skąd się wywodzi?
Samo określenie "karnawał" najprawdopodobniej pochodzi od włoskiego słowa "carnevale" - co w dosłownym znaczeniu znaczy "mięso się kończy". W naszym kraju karnawał dawniej znany był jako "zapusty" lub "mięsopust". W tym okresie organizowano liczne bale, maskarady i kuligi. Dziś karnawał w Polsce to także czas różnego rodzaju imprez - zarówno kameralnych, jak i masowych. Nie celebruje się go jednak tak spektakularnie jak chociażby w Rio de Janeiro, Wenecji czy Nowym Orleanie. Każdy z tych karnawałów ma swoje unikalne tradycje i zwyczaje, które przyciągają turystów z całego świata.
Kiedy w 2025 r. kończy się karnawał?
Karnawał trwa od 6 stycznia, czyli święta Trzech Króli. W tym roku jest wyjątkowo długi, bowiem ostatki wypadają dopiero we wtorek, 4 marca. To ostatni dzień karnawału, który poprzedza Środę Popielcową. Ta rozpoczyna w Kościele Katolickim 40-dniowy Wielki Post.PRZECZYTAJ TAKŻE: Tłusty Czwartek, Środa Popielcowa i Wielkanoc 2025. Kiedy wypadają?
Pączki i faworki królują w ostatki
Ostatki to czas, kiedy na stołach królują tłuste i kaloryczne potrawy. W końcu, to ostatnia chwila, żeby najeść się do syta przed nadchodzącym postem. Tradycyjnymi daniami, które goszczą na stołach podczas ostatków, są między innymi:
- Pączki: to chyba najbardziej znany i lubiany przysmak ostatkowy. Szczególnie trudno oprzeć się tym z nadzieniem różanym, posypanych cukrem pudrem lub ozdobione lukrem.
- Faworki (chrust): kruche, delikatne ciastka w kształcie kokardek, smażone na tłuszczu i posypane cukrem pudrem.
- Racuchy: podobne do pączków, ale smażone na patelni. Podawane z różnymi dodatkami, np. z jabłkami, rodzynkami lub twarogiem.
Oprócz słodkich przysmaków, na stołach pojawiają się również tłuste i sycące dania mięsne, takie jak pieczone mięsa, kiełbasy, kaszanka i bigos. Ostatki to czas, kiedy nie liczy się kalorii, ale czerpie radość ze wspólnego biesiadowania.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Niedziele handlowe 2025. W tych terminach sklepy mają być otwarte
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.