Święto Smażonego Sera w Pogorzeli. Kuchnia indyjska, rekord Polski i muzyczne atrakcje

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Święto Smażonego Sera w Pogorzeli. Kuchnia indyjska, rekord Polski i muzyczne atrakcje - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
4
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Na weekendJuż od dziś Pogorzela zaprasza na wyjątkowe Święto Smażonego Sera. Trzy dni pełne atrakcji, w tym pobijanie rekordu Polski, kuchnia indyjska i koncerty, czekają na uczestników w parku i na rynku.
reklama

Dziś (23 sierpnia) rusza Święto Smażonego Sera, które stało się jedną z najważniejszych imprez w regionie. Wydarzenie przyciągnie zarówno lokalnych mieszkańców, jak i gości z całej Wielkopolski. Tegoroczna edycja obfituje w atrakcje dla wszystkich - od najmłodszych po dorosłych, z kulinarnymi niespodziankami, muzyką na żywo i próbą pobicia rekordu Polski.

Jakie atrakcje na Święcie Sera Smażonego w Pogorzeli?

Świętowanie rozpocznie się już dziś po południu, kiedy dzieci będą mogły wziąć udział w Piana Party oraz Festiwalu Kolorów. Sobotnie wydarzenia będą skupione wokół tradycyjnego smażonego sera, który jest prawdziwym przysmakiem w Wielkopolsce.

Oprócz kulinarnych atrakcji, na scenie pojawi się Kabaret z Konopi, który dostarczy publiczności sporą dawkę humoru. Wieczorem natomiast scena należeć będzie do zespołu Universe, który zagra swoje największe przeboje, zapewniając niezapomniane wrażenia muzyczne.

Spróbują pobić rekord Polski na największą ilość smażonego sera

Kulminacyjnym punktem sobotnich obchodów będzie próba pobicia rekordu Polski na największą ilość usmażonego sera. Na rynku pod okiem sędziego, 120 kilogramów sera od lokalnego producenta zostanie usmażone na ogromnej patelni, a następnie rozdzielone na około 300-400 porcji świeżo usmażonego sera, podawanego z chlebem dla zgromadzonej publiczności. 

Kuchnia indyjska z serem smażonym w Pogorzeli

Tegoroczne Święto Smażonego Sera w Pogorzeli zaskoczy wszystkich niecodziennym połączeniem tradycyjnej potrawy z kuchnią indyjską. Organizatorzy przygotowali specjalne danie ryżowe, w którym tradycyjny wielkopolski ser smażony z kminkiem zostanie podany w stylu indyjskim. Potrawa będzie dostępna w dwóch wersjach – z kurczakiem oraz wegańska.

Oprócz degustacji, uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych i dowiedzieć się, jak łączyć smaki z całego świata. Pod namiotem odbędą się również wykłady na temat festiwali kulinarnych, prowadzone przez ekspertów z UAM i przedstawicieli muzeów w Szreniawie i Lesznie.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama