W niedzielne popołudnie hala sportowa w Chrzanie zapełniła się ludźmi i zapachem wielkanocnych potraw przygotowanych oczywiście z użyciem chrzanu. W ten sposób wioska doskonale wykorzystuje potencjał, jaki ma nazwa. Wnętrze obiektu zastawiono gęsto stołami, na których pojawiła się później zastawa stołowa i świąteczne dekoracje. Każde KGW starało się, aby zachwycić jury nie tylko smakiem, ale i wyglądem swojego stoiska. Po ocenie, każdy mógł spróbować konkursowych dań. Równocześnie z konkursem kulinarnym przeprowadzano rywalizację w tarciu chrzanu na czas. Każda z drużyn robiła to przez 3 minuty. Przy przyznawaniu nagród i wyróżnień pod uwagę brano wagę uzyskanego surowca.
Ponad 100 KGW zmierzyło się w tarciu chrzanu w Chrzanie
Oficjalnie zawody rozpoczęli wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, burmistrz Żerkowa Michał Surma oraz radny sejmiku województwa wielkopolskiego - Jan Grzesiek jak również piosenkarz Andrzej Cierniewski, który wystąpił na zakończenie imprezy. Wszyscy panowie musieli dać dobry przykład i chwycić za tarki i korzenie.Najlepsze KGW „Orzechowianki” z Orzechowa (powiat wrzesiński) utarły 625 g. Na podium znalały się także gospodynie z Cekowa - Kolonii (powiat kaiski), które utarły 600 g oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Sobótce (powiat ostrowski) - 545g.
- Finał konkursu „Tarcie chrzanu w Chrzanie - Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” w Chrzanie to niezwykła forma promocji wielkopolskiego dziedzictwa kulinarnego. Szczególną uwagę zwraca ogromna frekwencja odwiedzających wydarzenie oraz KGW, których blisko setka wzięła udział. Zarząd województwa wielkopolskiego organizując konkurs chce zainspirować mieszkańców naszego regionu do sięgania po lokalne produkty oraz czerpania z dawnych receptur na wielkanocne dania - mówił wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Nagrodzono najlepsze dania z chrzanem
Równocześnie ze zmaganiami w tarciu chrzanu na czas, przeprowadzono konkurs kulinarny. Polegał na przygotowaniu potrawy wielkanocnej z użyciem chrzanu - warzywo mogło wchodzić w skład przepisu lub być dodatkiem do dania.Zdaniem jury, najlepsze dania przygotowały:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie (powiat słupecki) - „Pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym”,
- Koło Gospodyń Wiejskich „Kołaczkowianki” w Kołaczkowie (powiat wrzesiński) - „Marynowany królik w sosie chrzanowo-żurawinowym”,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie (powiat turecki) - „Chrzan chrzanem przejadany”.
Niedzielne wydarzenie uświetniły występy zespołów „Chrzanianki” i „EKA”, a Andrzej Cierniewski zachwycił publiczność wykonując swoje największe przeboje m.in. „Dwie morgi słońca”.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.