Pierwszy rekord Polski na największą porcję sera smażonego należy do Pogorzeli. Brawo! Zrobili to!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Pierwszy rekord Polski na największą porcję sera smażonego należy do Pogorzeli. Brawo! Zrobili to! - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
233
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Kultura Gmina Pogorzela zrobiła to jako pierwsza - ustanowiła Rekord Polski w kategorii „największa porcja sera smażonego”. Przepis na rekord? Rozgrzana patelnia, masło, uleżały ser, ale też silne ręce z chochlami do mieszania. - Serdecznie gratuluję ustanowionego rekordu. Wynik jest bardzo dobry - ser smażony w ilości 126 kilogramów to wynik powyżej oficjalnie wymaganego minimum - powiedział Paweł Chwalibóg z Biura Rekordów w Poznaniu.
reklama

Święto Sera Smażonego w pogorzeli w tym roku obchodzone jest nietuzinkowo. Obchody zainaugurowali najmłodsi mieszkańcy gminy Pogorzela. Pod okiem instruktorek z Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Pogorzeli nieźle bawili się w piątkowe popołudnie (23 sierpnia) w parku miejskim. Skakali z radości, kiedy dostali do rąk kolorowy proszek, a kolejne szaleństwo miało miejsce, kiedy pojawiła się piana - o piana party w Pogorzeli PISZEMY TUTAJ. 

W sobotę, 24 sierpnia, wczesnym popołudniem na rynek w Pogorzeli trafiły skrzynki z uleżałym (zgliwiałym) białym serem i ogromna kostka masła. Następnie zamontowano ogromną patelnię... Na dużej scenie zmontowanej przy ratuszu występował „Kabaret z Konopi”. Szczęście miała ta część widowni, która dokładnie ich słuchała -  skecze rozbawiały do łez. 

Mieszkańcy Pogorzeli i okolic powoli schodzili się do serca miasta. Każdy chciał być uczestnikiem, a nawet świadkiem historycznego wydarzenia - Pogorzela podjęła próbę ustanowienia rekordu Polski na największą ilość smażonego sera. Ten niecodzienny moment zbliżał się dużymi krokami. 

Przygotowaniom do smażenia sera przyglądał się Paweł Chwalibóg z Biura Rekordów Polski. On też czuwał nad przebiegiem próby ustanowienia rekordu Polski na największą porcję sera smażonego - od chwili zważenia patelni do momentu wydania potrawy do degustacji.

Minimum potrzebne do ustanowienia rekordu wynosi 100 kilogramów - powiedział przedstawiciel Biura Rekordów z Poznania. - Po raz pierwszy mamy taką kulinarną kategorię „ilość sera smażonego”. Zawsze przy kategoriach kulinarnych potrzebne minimum do ustanowienia wynosi 100 kilogramów - wyjaśnił Paweł Chwalibóg.

 

Kiedy ogromną patelnię położono na wagę, wskaźnik wybił 133 kilogramy. W krótce dookoła zaczął roznosić się zapach gorącego masła. Nic dziwnego, na rozgrzane naczynie trafił wielki kloc. Na rozgrzany tłuszcz wrzucono 120 kilogramów sera uleżałego od jednego producenta. W ruch poszły chochle, silne ręce kilku osób mieszały produkty przez kilkadziesiąt minut. Wszystko po to, by ser był jednolity, taki, jak powinien być.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Artykuł pochodzi z portalu gostynska.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama