Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące stwierdzenia obecności bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki.
W komunikacie czytamy: Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g - podaje GIS.
Inspektorzy podają dokładnie o jakie produkty chodzi. (zobacz niżej). Jest też zalecenie dla klientów. - Nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia – dodaje GIS.
Szczegóły dotyczące produktów
Produkt – dane na etykiecie: Parówki z Szynki. Simply food 200g
Kraj pochodzenia – Polska
Producent – Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna, ul. Powstańców Styczniowych 9, 32-500 Chrzanów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 12030323.
Podmiot odpowiedzialny za wprowadzenie produktu na rynek: Madej Wróbel Sp. z o.o., ul. Magazynowa 45, 41-700 Ruda Śląska, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL24720306 WE.
Oznaczenie partii produkcyjnej – 180524001, nr operatora 28
Termin przydatności do spożycia: należy spożyć do: 16.06.18
Główny Inspektor Sanitarny:
- poinformował o powyższych wynikach Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań kontrolnych oraz przygotowania listy dystrybucyjnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego,
- przekazał informacje odpowiednim organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego.