reklama

Tu mogą zjeżdżać piekarze i cukiernicy z całej Polski. W Poznaniu otwarto nowoczesne centrum

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Tu mogą zjeżdżać piekarze i cukiernicy z całej Polski. W Poznaniu otwarto nowoczesne centrum - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
87
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościW Poznaniu otwarto nowoczesne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. Inwestycja, zrealizowana w niespełna dziesięć miesięcy, zapewni przyszłym piekarzom i cukiernikom doskonałe warunki do nauki i rozwoju.
reklama

Branżowe Centrum Umiejętności powstało przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu - instytucji z ponad 70-letnią tradycją w kształceniu rzemieślników z branży spożywczej. Budynek, zaprojektowany specjalnie dla branży piekarskiej, będzie miejscem nauki dla młodzieży, dorosłych oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Obserwujemy coraz większe zapotrzebowanie na zdrową żywność. Cieszy więc fakt, że przyszli specjaliści od wypieków będą tu mieli bardzo dobre warunki do kształcenia. Powstanie tego centrum to też wyraźny sygnał Miasta, że stawiamy na rozwój szkolnictwa branżowego - mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania, w komunikacie na stronie magistratu.

Branżowe Centrum Umiejętności w Pozanniu. Dla kogo?

Centrum powstało z myślą o osobach chcących rozpocząć lub kontynuować edukację w zawodach piekarza i cukiernika. Oprócz uczniów, z oferty będą korzystać dorośli oraz nauczyciele prowadzący zajęcia zawodowe.

reklama

Tu będą przyjeżdżali chętni z całej Polski, żeby się dokształcać i douczać, żeby być jeszcze lepszymi fachowcami. A jeśli będziemy mieli dobrych fachowców, będziemy mieli też pyszne pieczywo - podkreśla Stanisław Butka, prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej.

Centrum ma na celu zapełnienie luki w wykwalifikowanej kadrze piekarskiej, co jest szczególnie istotne w kontekście rosnącego popytu na zdrową żywność.

Nowoczesny i ekologiczny budynek dla piekarzy i cukierników w Poznaniu

Nowy budynek o powierzchni 750 m² składa się z trzech brył, które mieszczą m.in.:

  • pracownię piekarniczą z magazynami,
  • sale szkoleniowe i pokoje administracyjne,
  • łącznik z istniejącym gmachem szkoły.
 

reklama

Przy budowie zastosowano szereg rozwiązań ekologicznych, takich jak panele fotowoltaiczne, pompa ciepła oraz zbiornik retencyjny do gromadzenia deszczówki. Cały obiekt został dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. 

Dodatkowo powstała nowa droga dojazdowa od ul. Warzywnej, która zastąpiła pierwotny plan trasy od ul. Wyżyny, co pozwoliło zachować drzewa. Przy centrum stworzono także miejsca postojowe dla osób z niepełnosprawnościami oraz elementy małej architektury. Jednak największe znaczenie dla szkolących się będzie miało nowoczesne wyposażenie.

Biuro Koordynacji Projektów i Rewitalizacji Miasta, które było dysponentem inwestycji, zakupiło do Branżowego Centrum Umiejętności specjalistyczne wyposażenie pracowni piekarstwa, meble oraz sprzęt komputerowy w łącznej kwocie ponad 1 mln zł. Z tych środków kupiono między innymi profesjonalne: piece piekarskie, komorę fermentacyjną, dzielarkę kęsów ciasta, ubijarkę planetarną, miesiarkę, krajalnice do chleba czy kilkanaście robotów kitchen aid - informują Poznańskie Inwestycje Miejskie.

reklama

Branżowe Centrum Umiejętności w Poznaniu wyszkoli przyszłych specjalistów

Centrum rozpocznie swoją działalność już w lutym, po feriach zimowych w Wielkopolsce. Do połowy 2026 roku zaplanowano przeszkolenie 200 osób, w tym 60 uczniów, 120 dorosłych i 20 nauczycieli. Projekt realizowany w ramach Krajowego Planu Odbudowy stanowi nie tylko inwestycję w edukację, ale także w przyszłość branży spożywczej w Polsce. 

Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa będzie przestrzenią dla osób, które zamierzają rozwinąć nabyte już umiejętności oraz dla tych, którzy dopiero przygodę z piekarstwem rozpoczynają. Jego celem będzie kształcenie umiejętności zawodowych młodzieży, osób dorosłych, nauczycieli i studentów, podczas praktycznych warsztatów - wyjaśnia Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Najnowsze i najciekawsze wiadomości z Wielkopolski. Codziennie ciekawe treści specjalnie dla Ciebie! Zobacz co się dzieje Dziś w Wielkopolsce Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama