Rekomendowane restauracje z Poznania zostaną umieszczone w najnowszej edycji kulinarnego przewodnika. Wydawnictwo Michelin ogłosiło nawiązanie współpracy z Polską Organizacją Turystyczną.
- To doskonała wiadomość - ocenia Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. - Przewodnik Michelin jest najbardziej prestiżowym tego typu wydawnictwem na świecie. To, że najważniejsi recenzenci kulinarni zdecydowali się odwiedzić Poznań, świadczy o wysokim poziomie lokalnej gastronomii. To najlepszy dowód na to, że u nas można dobrze zjeść!
Czym jest Przewodnik Michelin?
Przewodnik Michelin po raz pierwszy ukazał się w 1900 roku. Jest to najważniejszy, kulinarny przewodnik na świecie - pod względem wysokości sprzedaży, historii oraz reputacji.
- Oparty jest o rozbudowany system symboli, opisujących każdy lokal. Dodatkowo przy restauracjach oznaczonych gwiazdką umieszcza się wykaz trzech ich specjalności kulinarnych. Przy tworzeniu przewodników Michelin stosuje anonimowe inspekcje, nie pobiera opłat za umieszczenie obiektu na liście, ale rości sobie prawo do jego wizytacji średnio raz na 18 miesięcy, w celu aktualizacji oceny - opisuje Urząd Miasta Poznania.
Poznań dołącza do grona miast, które powinien odwiedzić każdy smakosz
Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, cieszy się, że oferta stolicy Wielkopolski została dostrzeżona przez najważniejszy przewodnik kulinarny na rynku.
Świadczy to ogromnym potencjale naszej oferty. Właśnie dołączyliśmy do gastronomicznej czołówki, do grona miast, które każdy smakosz powinien odwiedzić - komentuje dla poznan.pl Jan Mazurczak, prezes PLOT, która jest odpowiedzialna, między innymi za promocję kulinarnej oferty miasta. - Od wielu lat oferta kulinarna Poznania zyskiwała popularność i stawała się coraz ważniejszym elementem wyboru kierunku podróży. Dziś kulinaria są jednym z głównych argumentów przemawiającym za wizytą w naszym mieście i mamy wrażenie, że wkrótce staną się tym wiodącym.
Na decyzję o umieszczeniu Poznania w przewodniku - jak spekuluje urząd miasta - mogły mieć wpływ regionalne produkty, które zaczęły pojawiać się w restauracjach.
- Szefowie kuchni osobiście odwiedzają lokalnych hodowców i producentów żywności, poznając i wybierając towar. Lokalny produkt przestał być anonimowy, co wpłynęło atrakcyjność oferty w oczach turystów i recenzentów - podaje UM Poznań.
Które poznańskie restauracje trafią do przewodnika Michelin?
Tego, które restauracje z Poznania trafią do przewodnika dowiemy się w czerwcu.Poznań to trzecie polskie miasto - po Warszawie (dołączyła w 1997 r.) i Krakowie (od 2008 r.), które trafi na karty czerwonego przewodnika.
Ze swoim Starym Rynkiem - jedną z jego perełek - i pełnymi uroku uliczkami, Poznań jest miastem, które nasi inspektorzy z przyjemnością zwiedzali. Jej kuchnia odzwierciedla kosmopolityczny światopogląd, z wpływami rozciągającymi się od Włoch po Japonię, i chociaż szefowie kuchni szanują tradycyjne przepisy, nie boją się ich interpretować w nowoczesny sposób - skomentował Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Przewodników Michelin, w komunikacie na stronie guide.michelin.com.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.