Wielkopolska. Główny Inspektor Sanitarny. Ostrzeżenie GIS - śmiertelna bakteria w mrożonych warzywach.
W ostrzeżeniu Głównego Inspektora Sanitarnego czytamy, że niektóre mrożone warzywa mogą zawierać niezwykle poważną chorobę wywołaną przez bakterię Listeria monocytogenes.
GIS informuje, że większość mrożonych warzyw (w tym kukurydzę słodką) należy ugotować przed spożyciem. Dodano także, że zawsze trzeba przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Podkreślono również, że dotyczy to sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.
Zatrucie listeriozą wystąpiło już w pięciu europejskich krajach. Rzadka choroba jest groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Do połowy czerwca zgłoszono 47 przypadków zatrucia, z czego 9 było śmiertelnych - tak wynika ze statystyk Europejskiej Agencji Standardów Żywności.