Groźna bakteria w popularnej wędlinie. Wywołuje rzadką, ale poważną chorobę

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva / Główny Inspektorat Sanitarny

Groźna bakteria w popularnej wędlinie. Wywołuje rzadką, ale poważną chorobę - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
2
zdjęć

Groźna bakteria w popularnej wędlinie. Lidl wycofuje produkt | foto Canva / Główny Inspektorat Sanitarny

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościGłówny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie o żywności. Dotyczy ono wędliny dostępnej w sklepach sieci Lidl. Sprawdź, które partie i dlaczego wycofano ze sprzedaży.
reklama

Jak informuje GIS, inspekcja weterynaryjna stwierdziła obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku rolowanego w plastrach. Spożycie żywności zanieczyszczonej tymi bakteriami, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do listeriozy.  

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem - zaleca Główny Inspektorat Sanitarny. 

Groźna bakteria w boczku

Zanieczyszczony listerią jest boczek rolowany premium, PIKOK, 100 g o numerze partii: 2517061 z terminem przydatności do spożycia: od 17.11.2025 do 24.11.2025. 

reklama

Jeśli kupiliśmy produkt objęty ostrzeżeniem, możemy go zwrócić do sklepu, nawet nie mając paragonu. 

Wędlina wycofywana jest ze sklepów

W zakładzie producenta, którym jest Lukullus Sp. z o.o. Spółka Komandytowa z Michałowa, została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu.

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, podjęliśmy wraz z producentem Lukullus Sp. z o.o. Sp.k. decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Klienci, którzy kupili wskazany produkt powinni zastosować się do informacji o wycofaniu i nie spożywać wskazanej partii - informuje na swojej stronie internetowej sieć sklepów Lidl i zaprasza klientów do zwrotu boczku rolowanego PIKOK tej konkretnej partii w każdym sklepie Lidl.

reklama

Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Listerioza - czym jest i kto jest narażony

Spożycie produktów zanieczyszczonych bakterią Listeria monocytogenes może wywołać listeriozę. Jest to rzadka, ale poważna choroba zakaźna , która przenosi się głównie drogą pokarmową, poprzez spożycie skażonej żywności. U osób z prawidłową odpornością mogą wystąpić objawy grypopodobne:

  • gorączka,
  • bóle głowy,
  • bóle mięśni,
  • dreszcze,
  • nudności,
  • wymioty i biegunka.
 

Objawy te zwykle ustępują samoistnie po kilku dniach. Jednak u osób z osłabioną odpornością - np. kobiet w ciąży, osób w podeszłym wieku, z chorobami przewlekłymi, stosujących leki immunosupresyjne - bakterie mogą przedostać się do krwiobiegu i wywołać ciężkie powikłania jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, sepsę, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo