Barwne dekoracje, zapach domowych potraw i świąteczna atmosfera wypełniły Halę Sportową w Pile podczas drugiej edycji „Konkursu z Jajem”. Blisko 130 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski zaprezentowało swoje kulinarne i rękodzielnicze talenty, udowadniając, że tradycja wielkanocna wciąż żyje i ma się doskonale.
Ogromna frekwencja KGW z całej Wielkopolski, które z zaangażowaniem uczestniczyły w finale konkursu w Pile na najlepszą potrawę i palmę wielkanocną to dowód silnego przywiązania do tradycji oraz wielu pomysłów gospodyń. Konkurs skierowany do KGW po raz pierwszy przeprowadziliśmy na północy regionu, który pokazał potencjał i ich zainteresowanie tą tematyką - podkreślił Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
"Konkurs z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną"
Uczestnicy rywalizowali w trzech kategoriach:
- potrawa wytrawna,
- potrawa słodka
- palma wielkanocna.
Każde Koło Gospodyń Wiejskich mogło zaprezentować jedną pracę w każdej z nich. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd dań, ale również ich oryginalność, pomysł na prezentację oraz nawiązanie do wielkanocnych zwyczajów. Konkurs miał na celu pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych i rękodzielniczych oraz promowanie bogactwa wiejskiej kultury regionu.
Jakie dania królowały na konkursowych stołach?
Stoły przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich uginały się pod ciężarem świątecznych potraw - zarówno tych tradycyjnych, jak i nowatorskich. Dominowały dania inspirowane wielkanocnymi zwyczajami, często podane w nowoczesnej i zaskakującej formie.
Wśród potraw wytrawnych pojawiła się gęś z jajem faszerowanym jabłkami - danie efektowne i bogate w smaku. Nie zabrakło również olenderskiego klopsa z jajem i prażokami, czyli swojskiej wariacji z mięsem i ziemniakami w roli głównej, oraz galartu - galarety, czyli tzw. „zimnych wóżków”.
W części słodkiej stoły przyciągały uwagę fantazyjne desery z motywem jajka. Pojawiło się m.in. jajko niespodzianka – deser o zaskakującym wnętrzu, królowa na jajecznym wypasie, czyli bogato zdobione ciasto wielkanocne, oraz słodkie kurczaki na zielonej trawce.
Które KGW wygrało? Zwycięzcy zdobyli po 1500 zł
W konkursie podzielonym na trzy kategorie - potrawa wytrawna, potrawa słodka i palma wielkanocna – jury miało trudne zadanie, bo poziom był niezwykle wysoki. Ostatecznie jednak wyłoniono zwycięzców.
- W kategorii potraw wytrawnych zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Kownatki w Kownatach, które przygotowało danie „Gęś z jajem z faszerowanymi jabłkami”. Gospodynie otrzymały nagrodę w wysokości 1500 zł.
- W kategorii potraw słodkich najlepsze okazało się Koło Gospodyń Wiejskich w Pobórce Wielkiej, które zaskoczyło jury deserem „Jajko niespodzianka”. Za ten słodki majstersztyk także przyznano 1500 zł.
- Najpiękniejszą palmę wielkanocną wykonało Koło Gospodyń Wiejskich z Kuźnicy Trzcińskiej, które również otrzymało 1500 zł nagrody.
Drugie miejsca w każdej kategorii nagrodzono kwotą 1300 zł, a trzecie - 1000 zł. Przyznano również po siedem wyróżnień w każdej kategorii, z nagrodami po 500 zł. W sumie nagrodzono aż 30 kół, doceniając kreatywność, pracę zespołową i przywiązanie do tradycji.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.