reklama

Festiwal Jabłka i Śliwki w Pyzdrach. Biesiada przy wiatraku holenderskim [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Festiwal Jabłka i Śliwki w Pyzdrach. Biesiada przy wiatraku holenderskim [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
20
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościOwocami z okolicznych sadów, powidłami, dyniowym kremem z jabłkiem i wieloma innymi lokalnymi specjałami można było raczyć się podczas pierwszej edycji Festiwalu Jabłka i Śliwki w Pyzdrach. To nowe wydarzenie, ale z rodowodem.
reklama

W przeszłości w okolicach Pyzdr rozciągały się książęce winnice, a dzisiaj region jest ważnym ośrodkiem sadowniczym w Wielkopolsce. Miejscowe Centrum Kultury, Sportu i Promocji postanowiło stworzyć wydarzenie, które połączy tradycje sadownicze z lokalną kulturą i kuchnią. Tak zrodziła się idea Festiwalu Jabłka i Śliwki. 

Festiwal Jabłka i Śliwki 2024 w Pyzdrach. Kulinarna uczta

W niedzielne popołudnie (29 września) na placu przy wiatraku holenderskim w Pyzdrach królowały owoce i produkty "eko". Można było próbować jabłek i śliwek z lokalnych sadów, a także kupić soki, konfitury oraz inne przetwory. Oferowano również miody (rzepakowy, akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, czy faceliowy) oraz pyłek pszczeli i pierzgę z tegorocznych zbiorów. 

reklama

Na miejscu - w pokaźnych rozmiarów garnku - smażono powidła. 

Mieliśmy wcześniej śliwki wydrylowane, żeby nie przedłużać i od godz. 10.00 mieszaliśmy. Po 15.00 były gotowe - mówił nam czuwający przy kociołku Wiesław Wrzaskowski. - Przy takiej dużej powierzchni naczynia i wysokiej temperaturze od dołu, naprawdę możemy uzyskać smak dzieciństwa.

Powidła z 30 kilogramów śliwek węgierek, bez dodatku cukru, podawane ze swojskim chlebem, znikały w mgnieniu oka.  

Nie spodziewałem się aż takiego zainteresowania - wskazał na niemal pusty kociołek nasz rozmówca. 

Powidła to niejedyne specjały, które na festiwalu można było degustować. Na stoiskach kół gospodyń wiejskich podawano, między innymi, dyniowy krem z jabłkiem, zupę owocową, racuchy, pierogi ze śliwką, drożdżówki i rogaliki oraz kompot. 

reklama

Slalom z wiadrem jabłek i bieg ze śliwką na festiwalu w Pyzdrach 

Prócz uczty kulinarnej, postawiono na dobrą zabawę. Festiwalowi towarzyszyły konkurencje, do których zaproszono przede wszystkim reprezentacje poszczególnych sołectw z terenu gminy. Rywalizowano, między innymi, w slalomie z wiadrem pełnym jabłek, biegu ze śliwką na łyżce, czy rzucie butem gumowym. Zawodników dopingowała liczna publiczność - nie tylko mieszkańcy Pyzdr i okolicy, ale także sąsiednich powiatów - słupeckiego, jarocińskiego, pleszewskiego czy średzkiego.

reklama

W trakcie pikniku można było zajrzeć do wiatraka i zgłębić historię młynarstwa. Sporym zainteresowaniem cieszyły się także warsztaty rzemiosła oraz kiermasz roślin - drzewek, krzewów, traw i kwiatów. Przybyli chętnie oglądali i fotografowali się przy ciągnikach - współczesnych, ale przede wszystkim tych zabytkowych, pochodzących z prywatnej kolekcji Bartłomieja i Henryka Rzepeckich z Ksawerowa.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama