Ten genialny trik sprawi, że świeże jajka po ugotowaniu obierzesz w kilka chwil

Opublikowano:
Autor: Paulina Horbacz-Hałas | Zdjęcie: Canva

Ten genialny trik sprawi, że świeże jajka po ugotowaniu obierzesz w kilka chwil - Zdjęcie główne

foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RóżneZnacie ten problem, kiedy ugotowane jajka ciężko się obierają? Skorupka z trudem oddziela się od jajka, a my mozolnie obłupujemy ją kawałek po kawałku. Problem jest niewielki, jeśli mamy do obrania jedną lub dwie sztuki. Natomiast, gdy potrzebujemy pozbawić skorupki kilkanaście jajek, obieranie staje się prawdziwym wyzwaniem. Ten prosty, sprawdzony trik pozwoli w kilku krokach obierać jajka szybko i bez problemu.
reklama

Z trudem obierające się jajka to nie tylko kwestia czasu, który musimy na to poświęcić, ale także walor estetyczny. Jajko, które ciężko się obiera ma poszarpaną powierzchnię, a część białka często pozostaje w skorupce, co sprawia, że po obraniu wygląda ono po prostu mało estetycznie.

reklama

Dlaczego świeże jajka tak źle się obierają? 

Trudność z obieraniem dotyczy przede wszystkim świeżych jajek. Dlaczego? Ponieważ, jajka, które mają mniej niż tydzień, posiadają niskie pH białka, to właśnie sprawa, że mocniej przywiera ono do skorupki. Starsze jajka posiadają wyższe pH , to powoduje, że połączenie między białkiem a skorupką są mniejsze, co ułatwia obieranie.

Jednak wystarczy kilka prostych czynności, które warto wykonać, aby obieranie nawet świeżych jajek było znacznie łatwiejsze i mniej czasochłonne. 

Wyrównaj temperaturę i uniknij pękania jajek

Po pierwsze, aby jajka łatwiej się obierały, należy odpowiednio je ugotować. Dlatego warto wyciągnąć jajka z lodówki co najmniej godzinę przed gotowanie, aby uzyskały temperaturę pokojową. Uwaga! Zimne jajko podczas kontaktu z wrzątkiem może pęknąć.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy około pół łyżeczki sody oczyszczonej - taka ilość wystarczy na średniej wielkości garnek. Kiedy woda się zagotuje, umieszczamy delikatnie jajka we wrzątku - najlepiej łyżeczką. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że białko natychmiast ulegnie ścięciu, co ułatwi późniejsze obieranie. 

reklama

Klucz do łatwego obierania jajek

Zastanawiacie się zapewne, po co w takim razie używać jeszcze sody oczyszczonej? Jej zadaniem jest podniesienie pH wody, która następnie zmienia również pH białka. W praktyce sprawia to, że białko łatwiej oddziela się od skorupki.

Po ugotowaniu, wylej z garnka gorącą wodę, a następnie zalej jajka zimną wodą. Im zimniejsza, tym lepiej. Pozostaw jajka na co najmniej 5-10 minut w zimnej kąpieli. Następnie poobijaj jajka o krawędzie garnka, tak aby skorupki delikatnie popękały. „Potłuczone” w ten sposób jajka, nawet te bardzo świeże, powinny znacznie łatwiej się obierać.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo