Z trudem obierające się jajka to nie tylko kwestia czasu, który musimy na to poświęcić, ale także walor estetyczny. Jajko, które ciężko się obiera ma poszarpaną powierzchnię, a część białka często pozostaje w skorupce, co sprawia, że po obraniu wygląda ono po prostu mało estetycznie.
Dlaczego świeże jajka tak źle się obierają?
Trudność z obieraniem dotyczy przede wszystkim świeżych jajek. Dlaczego? Ponieważ, jajka, które mają mniej niż tydzień, posiadają niskie pH białka, to właśnie sprawa, że mocniej przywiera ono do skorupki. Starsze jajka posiadają wyższe pH , to powoduje, że połączenie między białkiem a skorupką są mniejsze, co ułatwia obieranie.Jednak wystarczy kilka prostych czynności, które warto wykonać, aby obieranie nawet świeżych jajek było znacznie łatwiejsze i mniej czasochłonne.
Wyrównaj temperaturę i uniknij pękania jajek
Po pierwsze, aby jajka łatwiej się obierały, należy odpowiednio je ugotować. Dlatego warto wyciągnąć jajka z lodówki co najmniej godzinę przed gotowanie, aby uzyskały temperaturę pokojową. Uwaga! Zimne jajko podczas kontaktu z wrzątkiem może pęknąć.Do garnka wlewamy wodę i dodajemy około pół łyżeczki sody oczyszczonej - taka ilość wystarczy na średniej wielkości garnek. Kiedy woda się zagotuje, umieszczamy delikatnie jajka we wrzątku - najlepiej łyżeczką. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że białko natychmiast ulegnie ścięciu, co ułatwi późniejsze obieranie.
Klucz do łatwego obierania jajek
Zastanawiacie się zapewne, po co w takim razie używać jeszcze sody oczyszczonej? Jej zadaniem jest podniesienie pH wody, która następnie zmienia również pH białka. W praktyce sprawia to, że białko łatwiej oddziela się od skorupki.Po ugotowaniu, wylej z garnka gorącą wodę, a następnie zalej jajka zimną wodą. Im zimniejsza, tym lepiej. Pozostaw jajka na co najmniej 5-10 minut w zimnej kąpieli. Następnie poobijaj jajka o krawędzie garnka, tak aby skorupki delikatnie popękały. „Potłuczone” w ten sposób jajka, nawet te bardzo świeże, powinny znacznie łatwiej się obierać.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.