Konkurs "Wielkopolskie Tradycje Kulinarne" składał się z dwóch konkurencji. Pierwszą było przygotowanie potrawy wielkanocnej z wykorzystaniem chrzanu, drugą - tarcie warzywa na czas.
"Wielkopolskie Tradycje Kulinarne" w Chrzanie. 104 KGW w konkursie
Obecny na imprezie Krzysztof Grabowski wicemarszałek województwa wielkopolskiego podkreślił, że z inicjatywą zorganizowania konkursu wyszła Maria Wiśniewska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Chrzanie. Odzew ze strony KGW zaskoczył organizatorów. Zgłosiły się aż 104 koła. Uczestników z trudem pomieszczono w miejscowej hali sportowej.W pierwszej konkurencji - na najlepszą potrawę z chrzanem - reprezentacje KGW musiały wykazać się kreatywnością i wyczuciem smaku. W drugiej cześci zmagań liczyła się sprawność i dobra strategia, ponieważ polegała ona na tarciu chrzanu na czas. Każda z dwuosobowych drużyn musiała zetrzeć jak najwięcej w czasie 4 minut, bowiem o zwycięstwie decydowała waga.
W tej konkurencji największym problemem okazał się naturalny aromat, który przyprawiał zawodników o łzy. Wielu zmagało się z tarką z takim zaangażowaniem, że popłynęła również krew z przytartych w ferworze walki dłoni.
O tym, że niełatwo zetrzeć twardy korzeń chrzanu przekonali się również przedstawiciele władz: wicemarszałek Krzysztof Grabowski, poseł Andrzej Grzyb oraz burmistrz Żerkowa - Michał Surma. Najlepszy okazał się parlamentarzysta, który nie ukrywał, że doświadczenie w tej kwestii wyniósł z rodzinnego domu.
Jury nie miało łatwego zadania. Kto wygrał konkurs "Wielkopolskie Tradycje Kulinarne"?
Oceniając konkursowe potrawy, jury wzięło pod uwagę nie tylko smak, ale i pomysłowość w serwowaniu oraz prezentacji przygotowanych dań. Na stoiskach podawano m.in. żurek i różnego rodzaju mięsa w sosie chrzanowym, ale również domowe nalewki i ciasta wielkanocne.Dwie komisje, które próbowały po 52 dania, nie miały łatwego zadania. Ostatecznie jurorzy wyłonili laureatów:
- I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Bukowiec „Ach Te Baby” za peklowaną karkówkę w sosie chrzanowym z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami (powiat nowotomyski, gmina Nowy Tomyśl)
- II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Marianki" w Marianowie za wielkanocny pasztet z bukietem sosów chrzanowych a na deser schrzanione co nie co (powiat turecki, gmina Kawęczyn)
- III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Godziętowach za soczyste polędwiczki w sosie chrzanowym z zielonymi kopytkami (powiat ostrzeszowski, gmina Doruchów)
Natomiast, w konkursie chrzanu na czas, najlepsze wyniki uzyskali:
- I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Komorniki nad Męciną (powiat poznański, gmina Kleszczewo) - 520 g utartego chrzanu
- II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie (powiat turecki, gmina Kawęczyn) - 452 g utartego chrzanu
- III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie (powiat słupecki, gmina Zagórów) - 448 g utartego chrzanu
Po zmaganiach konkursowych, organizatorzy podziękowali wszystkim KGW za udział. W każdym z konkursów wręczono po 20 wyróżnień o wartości 500 zł oraz trzy nagrody główne - po 1.500, 1.300 i 1.000 zł. Ponadto, uczestnicy - prócz dyplomów - otrzymali słoiczki z... chrzanem.
Konkurs "Wielkopolskie Tradycje Kulinarne" został zorganizowany w Chrzanie w sobotę, 1 kwietnia, przez samorząd województwa wielkopolskiego oraz gminę Żerków.
Obszerną galerię zdjęć znajdziecie na portalu jarocinska.pl - KLIKNIJ TUTAJ
Przeczytaj także:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.