reklama

Smaki Regionów w Poznaniu. Można było spróbować m.in. gęsiny i sera smażonego [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: UMWW

Smaki Regionów w Poznaniu. Można było spróbować m.in. gęsiny i sera smażonego [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
3
zdjęć

Smaki Regionów 2023 w Poznaniu | foto UMWW

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Z regionuTo były chyba najsmaczniejsze targi w Polsce. W Poznaniu odbyły się Smaki Regionów. Na trzy dni stolica Wielkopolski stała się areną niezapomnianej uczty dla smakoszy i miłośników tradycyjnej kuchni oraz zdrowej żywności. 
reklama

"Smaki Regionów" na Międzynarodowych Poznańskich Targach odbywały się w weekend (29 września - 1 października). Na stoisku Wielkopolski zaprezentowało się 30 lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów. Można było spróbować m.in. mięsa i wędlin, serów (smażonych, kozich, dojrzewających), przetworów mlecznych, miodów, pieczywa i ciast, a także przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw.

Smaki Regionów w Poznaniu. Pyszne jedzenie i pokazy kulinarne 

Gościem specjalnym na stoisku był szef kuchni - Laurentiu Zediu, znany z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek, uczestnik popularnego programu MasterChef.

29 września Chef Lorek stworzył pokazy kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski - Piły, Rawicza, Brzostowa, Krotoszyna, Ostrzeszowa, Kępna,  Kalisza, Liskowa, Wrześni, Nietążkowa i Poznania. Tego dnia Smaki Regionów odwiedziło ponad 600 uczniów i uczennic wraz z opiekunami. Następnego dnia otwarty pokaz kulinarny skierowany był dla zwiedzających. Podczas pokazu Laurentiu „Lorek” Zediu zaprezentował dania m.in. z wykorzystaniem żywności zagrożonej marnotrawstwem - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. 

W czasie imprezy po raz pierwszy odbyła się także Bitwa Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych. W ramach tej inicjatywy promowane było niemarnowanie jedzenia. Tu w kulinarne szranki stanęły: Wielkopolski Bank Żywności z Poznania, Bank Żywności w Koninie oraz Bank Żywności w Pile. 

Pokazy kulinarne oraz zmagania banków żywności były wynikiem realizacji przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Dotychczas na walkę z ograniczeniem marnowania żywności  przeznaczono z budżetu Samorządu Województwa Wielkopolskiego blisko 3 miliony złotych - uzupełnia UMWW.

Medale Targów Smaki Regionów dla najlepszych produktów

Podczas targów marszałek województwa wielkopolskiego producentom żywności naturalnej i tradycyjnej wręczył Medale Targów Smaki Regionów. 

- Staramy się podczas targów Smaki Regionów nagradzać tych najlepszych. To jest zawsze taka elita spośród producentów - podkreśla marszałek Marek Woźniak. 

Medalami Targów Smaki Regionów  nagrodzono m.in. wielkopolski ser smażony oraz masło wrzesińskie. 

Nagrodzono finalistów konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

Medale to niejedyne przyznane wyróżnienia. Podczas wydarzeni na MTP poznaliśmy także finalistów ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Wśród nagrodzonych statuetkami "Perły" za produkt lokalny oraz danie regionalne znaleźli się:

  • Gęsina pieczona - "Smak Tradycji" -  Irena Olejniczak 
  • Naturalny serek śmietankowy z Buku - "Levant Foods" - Zakład Mleczarski w Buku 
  • Masło ekstra - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie 
  • Szparagi konserwowe całe - Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej "FRYKAS" Sp. z o.o.
  • Auflauf - omlet ucierany z cukrem i owocami zapiekany w piecu - KGW w Orpiszewie
  • Syrop z kwiatu czarnego bzu - Hyćka - Blus Marcin Sadowski Restauracja "Hyćka"
  • Danie: Pyrczanka z wędzonką - KGW "Grupa dla Rybna Wielkiego"
 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama