"Smaki Regionów" na Międzynarodowych Poznańskich Targach odbywały się w weekend (29 września - 1 października). Na stoisku Wielkopolski zaprezentowało się 30 lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów. Można było spróbować m.in. mięsa i wędlin, serów (smażonych, kozich, dojrzewających), przetworów mlecznych, miodów, pieczywa i ciast, a także przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw.
Smaki Regionów w Poznaniu. Pyszne jedzenie i pokazy kulinarne
Gościem specjalnym na stoisku był szef kuchni - Laurentiu Zediu, znany z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek, uczestnik popularnego programu MasterChef.
29 września Chef Lorek stworzył pokazy kulinarne dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski - Piły, Rawicza, Brzostowa, Krotoszyna, Ostrzeszowa, Kępna, Kalisza, Liskowa, Wrześni, Nietążkowa i Poznania. Tego dnia Smaki Regionów odwiedziło ponad 600 uczniów i uczennic wraz z opiekunami. Następnego dnia otwarty pokaz kulinarny skierowany był dla zwiedzających. Podczas pokazu Laurentiu „Lorek” Zediu zaprezentował dania m.in. z wykorzystaniem żywności zagrożonej marnotrawstwem - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.
W czasie imprezy po raz pierwszy odbyła się także Bitwa Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych. W ramach tej inicjatywy promowane było niemarnowanie jedzenia. Tu w kulinarne szranki stanęły: Wielkopolski Bank Żywności z Poznania, Bank Żywności w Koninie oraz Bank Żywności w Pile.
Pokazy kulinarne oraz zmagania banków żywności były wynikiem realizacji przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Dotychczas na walkę z ograniczeniem marnowania żywności przeznaczono z budżetu Samorządu Województwa Wielkopolskiego blisko 3 miliony złotych - uzupełnia UMWW.
Medale Targów Smaki Regionów dla najlepszych produktów
Podczas targów marszałek województwa wielkopolskiego producentom żywności naturalnej i tradycyjnej wręczył Medale Targów Smaki Regionów.
- Staramy się podczas targów Smaki Regionów nagradzać tych najlepszych. To jest zawsze taka elita spośród producentów - podkreśla marszałek Marek Woźniak.
Medalami Targów Smaki Regionów nagrodzono m.in. wielkopolski ser smażony oraz masło wrzesińskie.
Nagrodzono finalistów konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
Medale to niejedyne przyznane wyróżnienia. Podczas wydarzeni na MTP poznaliśmy także finalistów ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".Wśród nagrodzonych statuetkami "Perły" za produkt lokalny oraz danie regionalne znaleźli się:
- Gęsina pieczona - "Smak Tradycji" - Irena Olejniczak
- Naturalny serek śmietankowy z Buku - "Levant Foods" - Zakład Mleczarski w Buku
- Masło ekstra - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie
- Szparagi konserwowe całe - Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej "FRYKAS" Sp. z o.o.
- Auflauf - omlet ucierany z cukrem i owocami zapiekany w piecu - KGW w Orpiszewie
- Syrop z kwiatu czarnego bzu - Hyćka - Blus Marcin Sadowski Restauracja "Hyćka"
- Danie: Pyrczanka z wędzonką - KGW "Grupa dla Rybna Wielkiego"
ZOBACZ TAKŻE: Jesienne Targi Rolno-Ogrodnicze AGROMARSZ ściągnęły do Marszewa tłumy [ZDJĘCIA, WIDEO]
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.