3 grudnia Kramsk zamienił się w jedną z najbardziej świątecznych miejscowości w regionie. Samorząd Województwa Wielkopolskiego - wspólnie z Gminą Kramsk - zorganizowali świąteczny Jarmark Bożonarodzeniowy oraz finał konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”, w którym udział wzięło blisko 70 Kół Gospodyń Wiejskich.
Co działo się na jarmarku i konkursie "Wielkopolskie Smaki Wigilijne" w Kramsku?
Jarmark obfitował w atrakcje dla dzieci i dorosłych. Nie obyło się bez wizyty św. Mikołaja z orszakiem. Oprócz tego, przygotowano wiele konkursów z nagrodami. Odbywały się również występy miejscowych artystów.W Kramsku każdy mógł podziwiać pięknie wystrojone, świąteczne stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski. Tam koła prezentowały swoje dania i rękodzieło. Dodatkowo Bank Żywności w Koninie częstował barszczem i prowadził warsztaty edukacyjne o ograniczeniu marnowania żywności.
Jak przebiegał konkurs?
Konkurs „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” zorganizował Samorząd Województwa Wielkopolskiego. W Kramsku pojawiło się blisko 70 Kół Gospodyń Wiejskich. Prezentowały swoje popisowe smaki wigilijne.
- Takie konkursy są potrzebne do wspólnej integracji uczestników i lokalnej społeczności oraz popularyzacji naszego dziedzictwa kulinarnego - podkreśla Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego. - Wydarzenie w Kramsku pokazuje, że tego typu inicjatywy z powodzeniem mogą odbywać się nie tylko w dużych miastach. Mieszkańcy mniejszych miejscowości również licznie i aktywnie uczestniczą w takich imprezach.
Kto zwyciężył "Wielkopolskie Smaki Wigilijne"?
Finał konkursu polegał na wybraniu najlepszej potrawy wigilijnej na słodko oraz na słono.Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości:
- 1.500 zł - I miejsce,
- 1.300 zł - II miejsce,
- 1.000 zł - III miejsce.
Dodatkowo, przyznano po 15 wyróżnień z nagrodami finansowymi w wysokości 500 zł - w obu kategoriach potraw - dla uczestników konkursu.
Kategoria potrawa na słono:
- I miejsce - wigilijny szczupak po tokarsku, przygotowany przez Stowarzyszenie Rozwoju KGW i sołectwa Tokary z gm. Kawęczyn (pow. turecki),
- II miejsce - karp po polsku Babci Teresy, przygotowany przez KGW w Szczepidle,
- III miejsce - śledź w śmietanie z ziemniakami w mundurkach, przygotowany przez panie ze Stowarzyszenia Klubu Seniora i Juniora w Kramsku.
Kategoria dania na słodko:
- I miejsce - piernik staropolski - dojrzewający, przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Królikowie Czwartym „K4” gm. Grodziec (pow. koniński),
- II miejsce - makowiec z kremem, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo,
- III miejsce - makówki dziadka Ludwika kontra makiełki wnuczki Elizy, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich ul. Słoneczna Kraszewice.
Nagrody za zwycięskie potrawy wręczali: Krzysztof Grabowski - wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Andrzej Nowak - wójt gminy Kramsk oraz Damiana Nowak - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Co o tym myślicie? Dajcie znać w komentarzach.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.