UWAGA! Bakterie w rybach od producenta. GIS ostrzega, sieć wycofuje produkt

Opublikowano:
Autor:

UWAGA! Bakterie w rybach od producenta. GIS ostrzega, sieć wycofuje produkt - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Wielkopolska. Duża sieć handlowa wycofuje całą partię ryb ze swoich sklepów. Pochodzą one z jarocińskiej przetwórni. W produktach wykryto groźną bakterię.

 

 

 

 

Polak nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez ryb. Ten produkt jest składnikiem wielu wigilijnych potraw. Chodź na naszych stołach króluje karp i śledź, to coraz częściej sięgamy po inne gatunki ryb.

 

 

14 grudnia Państwowa Inspekcja Sanitarna podała ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności - a konkretnie - wycofania z obrotu produktu pod nazwą handlową: MC halibut niebieski, steki, wędzone, numer partii 01/340. Szczegóły zobacz TUTAJ.

 

 Decyzja związana jest w z wynikiem badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez przedsiębiorcę, w których stwierdzono przekroczoną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w produkcie z tej partii. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą - czytamy w komunikacie. 

 

 

Informacje o wycofaniu produktu z obrotu podała na swojej stronie internetowej sieć handlowa MAKRO Cash and Carry Polska S.A. [Zobacz TUTAJ]. 

 

Producentem zanieczyszonych ryb-  jak wskazuje w komunikacie PIS - jest jarociński przetwórca - firma Rybhand Sp. z o.o.

 

 

 

 

 

 

Główna Inspekcja Sanitarna czuwa nad wycofywaniem produktu ze sprzedaży. Sieć handlowa prosi zaś swoich klientów o niespożywanie „MC halibut niebieski, steki, wędzone” o numerze partii 01/340 i zwrócenie go do sklepu, w którym został zakupiony. Jeżeli ktoś zjadł wadliwe ryby, powinien natychmiast skontaktować się z lekarzem.

 

Listerioza jest chorobą zakaźną, zazwyczaj spowodowaną spożyciem pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes, które występują powszechnie w środowisku naturalnym w wodzie i glebie. Zwierzęta zwykle przechodzą infekcję bezobjawowo, a jej skutkiem może być skażenie żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa i mleka. Najczęściej choroba rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych (m.in. serów pleśniowych, sera feta), niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw (melony, kiełki), surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz „dań gotowych”, niepoddanych obróbce cieplnej przed spożyciem.

 

 

Cechą charakterystyczną Listeria monocytogenes jest zdolność do namnażania w temperaturze lodówki. Choroba dotyczy prawie wyłącznie osób starszych, kobiet w ciąży, noworodków, jak również osób z upośledzeniem odporności spowodowanym, m.in. chorobami nowotworowymi, leczeniem immunosupresyjnym, cukrzycą, przewlekłą chorobą nerek, alkoholizmem, zakażeniem HIV.

 

 

 

 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE