O jaki produkt chodzi?
Obecność bakterii Salmonella spp stwierdzono w produkcie o nazwie Błonnik 350 g wyprodukowanej Oleofarm Sp. z o.o. z Wrocławia o numerze partii: 240384 i datą minimalnej trwałości: 03.2026.Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Producent po otrzymaniu informacji o zidentyfikowaniu zagrożenia rozpoczął wycofywanie tej konkretnej partii produktu z rynku. Jednocześnie prowadzi postępowanie wyjaśniające, aby zidentyfikować pierwotną przyczynę powstania zagrożenia. Obecność salmonelli wykryto podczas urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Co grozi po zakażeniu Salmonellą?
Bakterie z rodzaju Salmonella wywołują salmonellozę, czyli ostrą chorobę żołądkowo-jelitową. Objawy salmonelli to najczęściej biegunka, wymioty, bóle brzucha i gorączka, pojawiające się zazwyczaj po 6-72 godzinach od zakażenia. Przebieg jest zazwyczaj łagodny i trwa 4-7 dni, jednak w rzadkich przypadkach, zwłaszcza u osób z osłabioną odpornością, może prowadzić do ciężkich powikłań, takich jak odwodnienie, sepsa lub zakażenia narządów wewnętrznych.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.