Reklama

Gęsina nie tylko na świętego Marcina. Jak przyrządzić?

Opublikowano:
Autor:

Gęsina nie tylko na świętego Marcina. Jak przyrządzić? - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości

W listopadzie na wielkopolskich stołach zawsze królowała gęsina.

Tę dawną, staropolską tradycję od kilku lat próbują wskrzesić coraz skuteczniej między innymi restauratorzy.

Gęś, pieczona w całości lub porcjowana, przygotowana z okazji święta 11 listopada, pojawia się też coraz częściej na polskich stołach, w różnych wydaniach smakowych. Można nadziewać ją choćby jabłkami.

Również jej miłośnicy przekonują, że gęsina jest nie tylko niezwykle smaczna, ale i wartościowa, ponieważ zawiera pełnowartościowe białko, kwasy nienasycone Omega-3 i 6 oraz witaminy.

I mimo że gęsina jest bardziej kaloryczna niż kurczak czy indyk, to okazjonalnie jak najbardziej możemy sobie na nią pozwolić.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE