W Wielkopolsce 11 listopada to nie tylko dzień, w którym wspominamy odzyskanie przez Polskę niepodległości. To również data, którą mieszkańcy naszego regionu kojarzą z wyjątkowym smakiem rogali świętomarcińskich.
Już kilka dni przed Świętem Niepodległości w cukierniach i na sklepowych półkach, a nawet supermarketach króluje ten słodki przysmak kojarzony z Poznaniem.
Tradycja, która wychodzi poza granice Wielkopolski
Tradycja jedzenia rogali świętomarcińskich 11 listopada już od pewnego czasu nie jest wyłącznie domeną Wielkopolski. Zwyczaj ten rozprzestrzenił się na cały kraj, a dziś te charakterystyczne wypieki można kupić z łatwością także w ogólnopolskich sieciach handlowych.
Certyfikat potwierdza autentyczność świętomarcińskiego przysmaku
Warto pamiętać, że nie każdy rogal, który na pierwszy rzut oka przypomina „świętomarcińskiego”, faktycznie nim jest. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, tylko wypiek spełniający określone wymagania i posiadający odpowiedni certyfikat może być sprzedawany pod nazwą „rogal świętomarciński”.Tylko wypieki, które powstały zgodnie z tradycyjną recepturą mogą uzyskać specjalny certyfikat Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Tradycyjny rogal świętomarciński wykonany jest z ciasta półfrancuskiego, które w procesie pieczenia delikatnie się listkuje, nadając wypiekowi specyficzną strukturę. W środku rogala znajdziemy nadzienie przygotowane z białego maku, cukru, jajek, tłuszczu, rodzynek, orzechów oraz kandyzowanych owoców i aromatu migdałowego. Dopełnienie słodkiego przysmaku jest polewa lukrowa oraz orzechowa posypka.
W przypadku rogala świętomarcińskiego liczy się również jego waga, tradycyjny wypiek powinien ważyć więcej niż 250 gramów.
Cech Cukierników i Piekarzy przyznał certyfikaty
W tym roku prawie 100 piekarni i cukierni z Poznania i Wielkopolski otrzymało certyfikaty zaświadczające, że ich rogale są zgodne z wszelkimi obowiązującymi ten wyrób normami.Początkowo certyfikaty wydawane były co roku. Obecnie dokument ważny jest przez trzy lata. Certyfikat może być jednak odebrany w przypadku wypieku niezgodnego z recepturą.
Od 2008 roku tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest "Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych produktów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.
Tony rogali sprzedawane każdego roku
Mieszkańcy Wielkopolski każdego roku w listopadzie zjadają tony rogali świętomarcińskich. Tylko 11 listopada poznańscy rzemieślnicy sprzedają 250 ton rogali, natomiast przez cały rok 500 ton, czyli około 2,5 miliona sztuk.Ceny rogali świętomarcińskich różnią się w zależności od cukierni. W tym roku za kilogram tego przysmaku trzeba zapłacić nawet ponad 70 złotych.
Lista certyfikowanych cukierni dostępna jest na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu - KLIKNIJ, gdzie znaleźć można także specjalnie przygotowaną mapę z miejscami, w których można kupić oryginalne rogale świętomarcińskie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.