reklama

„Wielkopolskie Smaki Wigilijne” w Brudzewie. W szranki stanęło 70 KGW z całego regionu

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

„Wielkopolskie Smaki Wigilijne” w Brudzewie. W szranki stanęło 70 KGW z całego regionu - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
16
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościW Brudzewie w powiecie tureckim odbył się finał konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”. Świąteczny jarmark przyciągnął tłumy, a ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski rywalizowało w konkursie na najlepszą potrawę wigilijną.
reklama

Finału trzeciej edycji konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” odbył się podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Brudzewie. Organizatorzy - samorząd województwa wielkopolskiego i gmina Brudzew - przygotowali liczne atrakcje, w tym warsztaty rękodzieła, występy artystyczne oraz kulinarne pokazy i degustacje. Na najmłodszych duże wrażenie zrobiła wizyta św. Mikołaja oraz zagroda.

Zainteresowanie konkursem i frekwencja pokazują, że chęć uczestnictwa mieszkańców w takich wydarzeniach to doskonała okazja do integracji i promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego - mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego - Krzysztof Grabowski. - Organizowane są nie tylko wydarzenia, które integrują. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera także Gospodynie organizując konkursy dotacyjne skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich. 

reklama

Kto zwyciężył w konkursie „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”?

Konkurs promował bogactwo kulinarne Wielkopolski. Ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu przygotowało swoje potrawy w dwóch kategoriach: na słono i na słodko. Jury oceniało dania pod względem smaku, tradycji i kreatywności. W kategorii potraw na słono, zwyciężyły:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki” za „Karpia z piernikową nutą nadziewany i leśną pierzynką okrywany”.
  • Stowarzyszenie Kali-NoVa za „Zupę grzybową z łazankami i pasztecikami”.
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Gaju „Gajowianki” za „Wigilijną rybę - sum nadwarciański w sosie z grzybów z gajowego lasu z pyrami”.
 

reklama

Natomiast w kategorii potraw na słodko:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Anastazewie za „Tradycyjny piernik wigilijny”.
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Krwonach za „Wielkopolską zupę z suszu i uszkami z suszoną śliwką”.
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Żelaznie za „Sernik Bożonarodzeniowy Hrabiego Konstantego”.
 

W konkursie na najlepszą potrawę wigilijną do wygrania były pieniądze

Laureaci pierwszych trzech miejsc w obu kategoriach konkursu otrzymali nagrody finansowe, przy czym najwyżej ocenione dania nagrodzono kwotą 1500 zł. Za zajęcie drugiego i trzeciego miejsca przyznano odpowiednio 1300 zł oraz 1000 zł. 

Dodatkowo w każdej kategorii wyróżniono 15 potraw, których twórcy otrzymali po 500 zł. Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich uczestniczące w konkursie otrzymały zestawy przypraw jako wyraz podziękowania za udział.

reklama

Nagrody wręczyli wicemarszałek Krzysztof Grabowski, wójt gminy Brudzew - Cezary Krasowski, radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego - Anna Majda oraz Paweł Zbierajewski, dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi w poznańskim urzędzie marszałkowskim.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama