Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kolejny produkt regionalny, który uzyskał unijny certyfikat. Oznacza to, że nazwa produktu, który objęty został systemem oznaczeń geograficznych, nie może być używana przez producentów spoza danego regionu Europy.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek - czytamy w oficjalnym komunikacie.
Starania o wpisanie tego produktu trwały wiele lat. W końcu wniosek złożony przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu został pozytywnie zaopiniowany i kiełbasa biała parzona wielkopolska stała się kolejnym produktem obok m.in. rogali świętomarcińskich, kaliskich andrutów czy wielkopolskiego sera smażonego, którego nazwa jest prawnie chroniona w Unii Europejskiej.
Unijny rynek produktów regionalnych jest wart 54,3 mld euro i odpowiada za 15 proc. unijnego eksportu produktów spożywczych i napojów. Lista chroniona zawiera 3300 produktów wytwarzanych w państwach członkowskich i 1250 poza terytorium UE.