Przepis na tradycyjne wołowe rolady
Rolady, jak u Mamy. Prosty przepis
Justyna Zawieja, która przygotowała przepis, pokazuje krok po kroku, jak zrobić pyszne rolady wołowe
Przepis na tradycyjne wołowe rolady
Składniki:
-
udziec wołowy – 1 kg
-
smalec – 50 g
-
mąka pszenna – 20 g
-
woda – 250 ml
-
cebula – 2 szt.
-
ogórek kiszony – 2 szt.
-
wędzony boczek w plastrach – 100 g
-
musztarda Dijon
-
suszony majeranek
-
sól
-
pieprz
-
olej
Przepis na tradycyjne wołowe rolady
Cebulę kroimy w piórka, a ogórki kiszone w cienkie paski.
Podsmażamy na odrobinie smalcu, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem
Przepis na tradycyjne wołowe rolady
Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Układamy kolejno plastry boczku oraz podsmażoną cebulę z ogórkiem.
Przepis na tradycyjne wołowe rolady
Zrazy zwijamy i związujemy sznurkiem.
Przepis na tradycyjne wołowe rolady
Oprószamy mąką i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym smalcu na brązowy kolor.
Przepis na tradycyjne wołowe rolady
Układamy w naczyniu żeliwnym, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
Rolady wyjmujemy. Powstały sos redukujemy, doprawiamy musztardą i majerankiem.
Uwaga: Przepis na trudne czasy: schab, kiełbasa, cebula, ogórek konserwowy.