Najnowsze i najciekawsze wiadomości z Wielkopolski. Codziennie ciekawe treści specjalnie dla Ciebie! Zobacz co się dzieje Dziś w Wielkopolsce

Co jeść, kiedy temperatura na dworze przekracza 30 stopni?

W najbliższych dniach w powiecie krotoszyńskim temperatura może osiągnąć nawet 36 stopni Celsjusza. Upały są niebezpieczne dla naszego organizmu - wysokie temperatury negatywnie wpływają na zdrowie, dlatego podczas fali upałów powinniśmy unikać przebywania na słońcu oraz pić duże ilości wody. Ważne jest także dostarczanie naszemu organizmowi witamin i odżywczych składników mineralnych. Dlatego do codziennego menu warto włączyć sałatki czy schłodzone zupy. Poniżej przepisy na pyszne i zdrowe posiłki!

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, fetą i prażonym słonecznikiem

1 z 3
Co jeść, kiedy temperatura na dworze przekracza 30 stopni?
Fot. Adobe Stock
00
Udostępnij

10 pomidorków koktajlowych (mogą być również cherry)

¼ arbuza

mix ulubionych sałat (szpinak, rukola, sałata lodowa)

1 opakowanie sera feta

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki słonecznika łuskanego

sól i pieprz 

Słonecznik podprażyć do zarumienienia na patelni. Pokroić serek feta i arbuza w kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Wymieszać kostki sera razem z pomidorkami i mixem sałat. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz, jeszcze raz wymieszać. Na koniec posypać sałatkę prażonym słonecznikiem.

Lody bananowo-orzechowe

2 z 3
Lody bananowo-orzechowe
Fot. Adobe Stock
00
Udostępnij

5 dojrzałych bananów

3 pełne łyżki masła orzechowego bez cukru (można użyć gotowego albo zblendować orzeszki ziemne)

szczypta soli

Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. W pojemniku nadającym się do mrożenia położyć papier do pieczenia i włożyć do niego plasterki banana, układając je obok siebie. Pojemnik włożyć na noc do zamrażalnika. Na drugi dzień zblendować wyjęte banany, dodając masło orzechowe i szczyptę soli. Palce lizać!

Muesli jogurtowe z chia

3 z 3
Muesli jogurtowe z chia
Fot. Adobe Stock
00
Udostępnij

1 opakowanie jogurtu naturalnego

2 łyżki mleka

1 łyżka nasion chia

3 łyżki płatków owsianych (najlepiej sprawdza się mix płatków z dodatkami suszonych owoców)

1 łyżka erytrytolu (można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem)

ulubione orzechy do posypania

Jogurt naturalny dokładnie wymieszać z mlekiem. Dodać nasiona chia i erytryol, ponownie wymieszać. Następnie całość połączyć z płatkami i zostawić na co najmniej 30 minut w lodówce. Po wyjęciu posypać ulubionymi orzechami - np. nerkowca.

reklama

Copyright © 2007 - 2025

Południowa Oficyna Wydawnicza

Południowa Oficyna Wydawnicza jest wydawcą portali:

wiadomości Gostyń | wiadomości Jarocin | wiadomości Krotoszyn | Magazyn ONA | wiadomości Rawicz | wiadomości Pleszew | wiadomości Wielkopolska 

Zobacz nasze pozostałe portale:

wiadomości Mielec | wiadomości Kolbuszowa | wiadomości Sanok | wiadomości Podkarpacie | wydarzenia Mielec | wiadomości Rzeszów | Encyklopedia Miasta Mielca | Bieszczady | noclegi w Bieszczadach |wiadomości Łódź | wiadomości Bełchatów | wiadomości Płock | wiadomości Gostynin | wiadomości Zgierz | wiadomości Zelów | wiadomości Łęczyca | wiadomości Kutno

Najnowsze i najciekawsze wiadomości z Wielkopolski. Codziennie ciekawe treści specjalnie dla Ciebie! Zobacz co się dzieje Dziś w Wielkopolsce
  • Polityka prywatności
  • Regulamin