reklama

Makaron wegetariański – z czym przyrządzić pyszną pastę?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: www.freepik.com

Makaron wegetariański – z czym przyrządzić pyszną pastę? - Zdjęcie główne

foto www.freepik.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Artykuł partnera Spaghetti, penne, tagliatelle, rigatoni… To tylko kilka rodzajów makaronów, które dają nieskończone możliwości w kuchni. Korzystają z nich zarówno miłośnicy owoców morza, jak i wegetarianie. Jak przyrządzić pastę bez dodatku mięsa, aby zachwycała smakiem?
reklama

Makaron z sosem w wersji wegetariańskiej

Najprostszym sposobem na makaron wegetariański jest ugotowanie ulubionego rodzaju pasty i wymieszanie jej z pesto. Pesto można wykonać zarówno samodzielnie, jak i kupić w każdym markecie w wielu wariantach smakowych. Bazuje zwykle na orzechach i oliwie z dodatkiem czerwonych lub zielonych warzyw. Jest bardzo intensywne w smaku, więc wystarczy niewielka ilość, aby nadać potrawie głębi. Do tego warto dorzucić nieco mozzarelli lub parmezanu oraz listki świeżej bazylii czy pomidorki koktajlowe.Pyszne sosy do makaronu wegetariańskiego da się wykonać również na bazie śmietanki. Można podsmażyć na patelni np. pieczarki i szpinak, a następnie zalać je śmietanką i przyprawić. Na koniec wystarczy dorzucić makaron i wszystko razem wymieszać. Parmezan na wierzchu nada potrawie charakteru.Klasycznym przepisem na makaron wegetariański jest receptura z sosem pomidorowym. Można wykorzystać do niego np. passatę lub pomidory z puszki, ale najlepiej smakuje latem przygotowany z pomidorów z własnego ogródka. Wystarczy dokładnie umyć warzywa, a następnie pokroić je w drobną kostkę i dusić na oliwie aż do odparowania wody. Następnie całość należy doprawić i dodać nieco tartego sera. Do garnka wrzuca się makaron, wszystko dokładnie miesza i gotowe.Wiele tradycyjnych przepisów na makaron nie zawiera mięsa. Można przyrządzić np. cacio e pepe na bazie sera i pieprzu czy aglio e olio z oliwą, chili i czosnkiem. Inne przepisy, takie jak ragu bolognese czy carbonara, wymagają zamienienia składnika mięsnego np. soczewicą, ciecierzycą czy podsmażonym tofu.

Zapiekany makaron bez mięsa – jak zrobić?

Dobrym pomysłem na makaron wegetariański jest wykonanie zapiekanki. To danie jednonaczyniowe, do którego można wykorzystać wszystko, co ma się pod ręką. Do naczynia żaroodpornego wystarczy wsypać makaron, wrzucić różnego rodzaju warzywa (brokuły, fasolę, cukinię, pomidorki, cebulę, paprykę czy marchewkę), a następnie zalać całość sosem śmietanowym lub pomidorowym. Do tego powinny trafić też ulubione przyprawy, a na wierzch można wyłożyć tarty ser. Pyszne i aromatyczne danie będzie gotowe po mniej niż godzinie pieczenia.

Najlepsze dodatki do makaronu wegetariańskiego

W sklepach można spotkać mnóstwo wege zamienników mięsnych produktów, w tym np. klopsiki. Stanowią one pyszny dodatek do makaronu w sosie pomidorowym. Poza tym warto spróbować past z takimi składnikami jak pistacje, grzyby, suszone pomidory czy seitan. Zwolennicy azjatyckiej kuchni powinni skosztować makaronu udon po wegetariańsku ze smażonymi warzywami, marynowanym tofu, sezamem i sosem na bazie sosu sojowego. To pyszna odmiana od popularnych (i równie smacznych) przepisów kuchni włoskiej.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama